Forum

Marked


Dagen i dag

13. juli 1900

Tianjin ble erobret av en flernasjonal europeisk styrke under bokseropprøret i Kina. Fremmedmaktene som... Les mer ...

Dagen i går

12. juli 1690

Slaget ved Boyne


13. juli 1900

Fremmedmaktene tok tilbake Tianjin
Tianjin ble erobret av en flernasjonal europeisk styrke under bokseropprøret i Kina. Fremmedmaktene som kjempet mot kineserne besto av Storbritannia, USA, Frankrike, Russland, Japan, Tyskland, Italia og Østerrike-Ungarn. Det var omfattende kamper i og rundt byen under opprøret og fremmedmaktenes unnsetningsstyrker gikk i land rett ved Tianjin. Fremmedmaktene okkuperte byen etter å ha slått ned opprøret, og gav ikke tilbake kontrollen til Qing-styret før i august 1902.

Bokseropprøret var en blanding av et opprør, en borgerkrig og en kinesisk anti-imperialistisk krig. Som opprør rettet det seg primært mot kristne kinesere og deres misjonærer, og etter hvert mot vestlig politisk og kommersiell innflytelse i Kina generelt. Selv om det hadde ulmet i noen tid er det vanlig å anse at opprøret startet i 1898. Etter hvert ble det et overordnet mål for bokserne og for de krefter ved Qing-hoffet som støttet og nørte opp om dem å få fjernet alle utlendinger fra Kina. Fra fremmedmaktenes side var målsettingen til å begynne med å komme beleirede utlendinger i Beijing til unnsetning, men etter hvert ble det en straffeekspedisjon og et posisjoneringskappløp i forventningen om at Qing-dynastiet ville måtte overlate enda mer myndighet til utenlandske makter.

I august 1900 hadde 230 utlendinger mistet livet, og mange tusen kinesiske kristne var blitt drept. Kampene fortsatte og skulle etter hvert koste også mange tusen boksere, kinesiske regjeringstropper og et høyt antall sivile kinesere livet. Kina tapte krigen og måtte undertegne bokserprotokollen høsten 1901.

12. juli 1690


Slaget ved Boyne
Slaget ved Boyne sto mellom to rivaliserende tronpretendenter til den britiske tronen: den katolske kong Jakob og den protestantiske kong Vilhelm (som avsatte Jakob i 1688 under den ærerike revolusjon). Slaget ble utkjempet ved elven Boyne i nærheten av Drogheda ved østkysten av Irland. Slaget ble et vendepunkt i Jakobs ikke vellykkede forsøk på å gjenvinne tronen og til sist bidro til å sikre kontinuiteten for den protestantiske herredømmet på Irland. Vilhelms styrker beseiret Jakobs hær som besto hovedsakelig av ikke opplærte rekrutter.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

  • 35 VRM

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

    Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

  • Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

    De beste kulene er de du støper selv, og ikke er det særlig vanskelig heller. Det kan gjøres komplisert, men det kan også gjøres enkelt. Denne artikkelen viser deg hvordan du støper svartkruttkuler

Kornavirus og konsekvenser for svartkrutt.net

Publisert: 14. mars 2020 av Øyvind Flatnes.
Antall visninger: 937

Vi lever i en tid som vil bli skrevet om i historiebøkene. Unntakstilstanden vil også få noen konsekvenser for deg som bruker svartkrutt.net:

  1. Forumkonkurransen blir avlyst inntil myndighetene gir klarsignal til at organisert idrett kan starte opp igjen. Dette er fordi folk ikke skal trekke til skytebaner og utsette seg selv og andre for smitte.
  2. Butikken har normal drift, men siden det er en énmannsbedrift vil den bli stengt ned på kort varsel i tilfelle sykdom, isolasjon eller karantene.
  3. Posten/Bring har på grunn av kornoasituasjonen varslet force majeure. Det betyr at de med sannsynlighet ikke lenger kan oppfylle alle forpliktelser og at avvik vil kunne forekomme. Eksempler på dette er hentetidspunkter, fremsendingstider, leveringstidspunkter og tidsgaranti. Vær tålmodige, i disse tider tar ting den tid det tar.

Så vil jeg henstille alle til å overholde myndighetenes påbud om i størst mulig grad å unngå andre mennesker i tiden fremeover. Om ikke for din egen skyld, så for de svake og eldre i samfunnet samt de som jobber i helsevesenet og andre samfunnskritiske stillinger. Vi har ingen å miste.

For de som føler sosialt behov, så er forum og chat alltid åpen – og garantert virusfri!