Forum

Marked


Dagen i dag

20. april 1808

Christian August sendte den 20. april to kompanier under kapteinene Heyerdahl og Zarbell mot Hemnes. Det kom... Les mer ...

Dagen i går

19. april 1808

Slaget ved Toverud


20. april 1808

Kampen ved Hemnes kirke
Christian August sendte den 20. april to kompanier under kapteinene Heyerdahl og Zarbell mot Hemnes. Det kom snart rykter om at svenskene var på anmarsj, og Heyerdahl brøt da opp med sitt kompani og dro tilbake til Fetsund. Zarbell sto da ved passet vest for gården Lund, øst for Hemnes kirke. Zarbell rykket fram mot gården, og fant et svensk jegerkompani som ble jaget ut av stillingen, og som trakk seg nesten en halv mil tilbake til Opsal og Krok i Rødenes. Her sto de nordligste svenske stillingene. Her var også brigadesjefen, oberst Cederström. Kompanisjefen fikk ordre om å gå tilbake og konfrontere det norske kompaniet, som var blitt stående ved Lund. Svenskene forsøkte å kaste Zarbell og hans menn ut av stillingen, men forgjeves. Da de hadde mistet en fjerdedel av styrken, måtte svenskene gi seg og gå tilbake. Så var det ingen bevegelse i stillingene på en stund. Zarbell nyttet tiden til å gjøre seg grundig kjent i trakten ned mot, og til dels bak de svenske linjene.

19. april 1808


Slaget ved Toverud
Slaget ved Toverud ble utkjempet ved Toverud i Aurskog natten mellom 19. og 20. april 1808. Om kvelden 18. april overnattet prins Christian August og hans styrker ved Trøgstad kirke og fikk da ilbud om at svenskene hadde inntatt Blaker skanse. I grålysningen den 19. april brøt han opp og fortsatte ilmarsjen nordover mot Aurskog. Samme dag sendte svenskene et kompani nordover mot Blaker for å forsterke grev Axel Otto Mörners kavaleristyrke, men ved Killingmo gikk de rett på en av de norske fortroppene og trakk seg tilbake til Haneborg.

Imens hadde grev Mörner fått en følelse av at ikke alt var som det skulle, og på ettermiddagen bestemte han seg for å gå tilbake til Haneborg. Om kvelden, i mørket, gikk han ved Toverud rett på en norsk bataljon ledet av major Weiby. Etter en kort, men dramatisk kamp måtte grev Mörner overgi seg. 112 svenske livgrenaderer og husarer, seks offiserer og tre underoffiserer ble tatt til fange og ført til Akershus festning. Grev Mörner selv måtte overgi seg til den unge løytnant Gregers Lund. Mörners egen kommentar var: «Att jag måste bli fången, trodde jag nog, men det är svårt att skulle lämna sitt värje till en pojke.» Han ble plassert som fange «på æresord» ved Ulefos Hovedgaard hos Niels Aall. Han ble satt fri i 1809.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Langrifle-prosjektet

    • Langrifle-prosjektet

      Denne artikkelen tar for seg byggingen av en langrifle i et lite børsemakerverksted i Iowa. Vi følger byggingen fra bunnen av. Børsemakeren, Steven Bookout lagde denne rifla til meg i 2001, og rifla som Bookout ga navnet «Death Wind» er ett av mine mest dyrbare våpen.

    Brukerportrett: Eldar Gulli

    Publisert: 10. januar 2014 av Øyvind Flatnes.
    Antall visninger: 9977

    Eldar ble født i 1960 på Kongsvinger i Hedmark og skyter for Kongsvinger Blackpowder Team (KBT) og Nord & Sør. På forumet opererer han under dekknavnet qualibra. «qua libra», som betyr noe sånn som «hvilken vekt» på latin, er opprinnelsen til ordet «kaliber» og skulle dermed være treffende for å beskrive Eldars liv og levnet. Mange vet å sette pris på innleggene hans – både på grunn av den faglige kunnskapen og det lune skriftlige uttrykket.

    Nå er han pensjonist, og selv om han hadde en god del år bak seg i arbeidslivet, så ble likevel ikke livet slik han gjerne skulle sett at det hadde blitt. Vendepunktet kom i 2005 da han kom i kontakt med en gjeng svartkruttskyttere fra KBT.

    – Takket være svartkruttmiljøet fikk jeg leve ut interessen min for gamle børser og pistoler, forteller Eldar. – Dette ble kort og godt redningen for meg. Mine svartkruttskyttervenner danner i all hovedsak mitt sosiale nettverk. Svartkruttskytingen og alle de gode vennene jeg har fått er umistelige for meg.

    Fokus på bakladere

    Interessen for gamle våpen har han hatt lenge. I den senere tid har det blitt mest patronvåpen, både rifle og revolver, men han skyter gjerne med kammerlader også. Noen munnlader har han ikke i skrivende stund, bortsett fra en original perkusjonsrevolver.

    – Mitt forhold til svartkruttskyting er tett ettersom jeg er alene og attpåtil pensjonist, innrømmer Eldar. – Jeg har hatt interesse for børser og pistoler helt fra jeg var guttunge (6-7 år), så denne interessen har fulgt meg så lenge jeg kan huske, rett og slett.

    To norgesrekorder

    I 2009, da han fremdeles var som nybegynner å regne, slo han til med to sterke norgesrekorder som fremdeles står: 97 poeng i Vetterli original og 96 poeng i 18 lødig militær kammerlader. Særlig Vetterli-rekorden er imponerende: den ble skutt stående på 50 meter med det lunefulle svenske Modell 1860 Wrede-geværet – attpåtil med åpne sikter. En knallsterk prestasjon det fremdeles går gjetord om.

    Han er også kjent som mannen bak den koppformede pappskillingen som for mange har revolusjonert presisjonen i kammerladeren. I det siste har han vært med å vekke interessen for stifttenningsrevolvere, noe som har inspirert andre til å begynne å pusle pinnerevolvere og -hagler.

    Aktiv nettbruker

    Eldar begynte å følge med på svartkrutt.net rundt årsskiftet 2005/2006 da bredbåndet endelig kom til bygds. All den tid han ikke følger med på svartkrutt.net, så finner du ham gjerne på skytebanen eller i skogen for å mosjonere. Selvfølgelig går det også mye tid foran TV-skjermen, innrømmer han.

    – Databruk har kommet inn i mitt liv veldig sent, og jeg har ikke smarttelefon enda en gang. Og langt mindre nettbrett eller noen av de andre dingsene som måtte ha kommet i handelen siden sist jeg så etter. Det å legge inn bilder er også fortsatt flaks hver gang jeg klarer det. Jeg bare taster i vei rundt der jeg vet det har virka før, og er like overrasket hver gang bildet jeg vil legge ut dukker opp i innlegget mitt.

    Eldar mener han har lært veldig mye av svartkrutt.net og andre beslektede fora på internett, of forhåpentligvis vil han berike oss med sin tilstedeværelse både på banen og på forumet i årene som kommer.

    Tidligere brukerportretter