Forum

Market


On this day

14 July 1789

Bastillen utenfor Paris ble stormet, noe som utløste den franske revolusjon. Den lille besetningen overga seg etter et par timers kamp. Mengden stormet inn i Bastillen og drepte kommandanten, samt hans offiserer. Dagen etter startet rivingen av... Read more ...

14 July 1789

Pariserne stormet Bastillen
Bastillen utenfor Paris ble stormet, noe som utløste den franske revolusjon. Den lille besetningen overga seg etter et par timers kamp. Mengden stormet inn i Bastillen og drepte kommandanten, samt hans offiserer. Dagen etter startet rivingen av fengselet.

En av de umiddelbare årsakene til stormen var at en av de innsatte, Marquis de Sade, den 2. juli hadde ropt til en folkemengde utenfor fengselet at de hadde begynt å drepe fanger der inne. Dette var imidlertid ikke tilfelle, og de Sade ble senere overflyttet til et galehus. En annen grunn for stormen kan være at Bastillen inneholdt et større våpen- og ammunisjonslager som revolusjonære i Paris selvsagt var interessert i.

Da Bastillen ble stormet, var bare syv personer innesperret. Fire av disse fangene var falsknere som var dømt etter straffeloven. De tre resterende var mentalt forstyrret. To av dem ble overført til sinnssykehuset Charenton, dit Marquis de Sade var blitt sendt allerede 5. juli. Den ene, major Whyte som hadde grått skjegg ned til midjen, var overbevist om at han var Julius Cæsar, og tok derfor imot mengdens jubel som noe naturlig.

Bastillen er en fornorsking av det franske ordet Bastille som betyr befestning. Festningen het egentlig Bastille Saint-Antoine.

Datoen for stormen ble senere Frankrikes nasjonaldag.


Chat

Online

1 person online:

  • 35 VRM

(You must be logged in to the Norwegian forum to chat.)


Featured article

    Making paper cartridges

  • Making paper cartridges

    During the heyday of the percussion revolver soldiers almost exclusively loaded their revolvers with paper cartridges. This article gives you a short historical background of the use of paper cartridges, shows you how to make your own and finally how to shoot them.

Nothing to see here

Go to the article overview.