Forum

Market


On this day

17 May 1829

Torgslaget var en hendelse som oppsto da den svenske stattholderen von Platen satte kavaleri inn mot christianiaborgere og studenter den 17. mai 1829, da de var samlet på Stortorvet i Christiania foran Vår Frelsers kirke, i dag Oslo domkirke. ... Read more ...

17 May 1829

Torgslaget i Christiania
Torgslaget var en hendelse som oppsto da den svenske stattholderen von Platen satte kavaleri inn mot christianiaborgere og studenter den 17. mai 1829, da de var samlet på Stortorvet i Christiania foran Vår Frelsers kirke, i dag Oslo domkirke.

Utgangspunktet for situasjonen hadde vært kampen om feiringen av den norske grunnlovsdagen, som kong Karl Johan stilte seg skeptisk til. Karl Johan mislikte feiringen fordi han så den som en hyllest til rivalen Christian Frederik, som tidligere var konge av Norge frem til 1814, og dermed en underkjennelse av hans kongemakt i Norge. Derfor nedla han forbud mot feiring av nasjonaldagen i 1828.

En rekke mennesker ble ridd ned. Deretter ble fotjegerne fra festningen satt inn, og de hadde fått utdelt skarpe skudd. Skudd ble ikke avfyrt, men soldatene slo med geværkolber og børsepiper. Folk forskanset seg i trappene omkring torget og på hauger med oppstablet brostein. På anmodningen om å gå innendørs var det enkelte som gikk i direkte kamp med fotjegerne. Midt oppi spetaklet kom byens borgerskap til. De hadde vært til søndagsmiddag og undret seg over hva som var på ferde. I tumultene ble flere av dem hardt skadet, og noen ble arbeidsuføre i ukevis.

Henrik Wergeland var synlig i sin grønne studentuniform, og om natta på vei hjem ble han slått over ryggen med en sabel. Wergelands uniform spjæret, og han reagerte med å sende uniformen og en skriftlig anklage til kommandanten om at den var «skjendet» av kongens menn. Selve brevet vakte allmenn latter på rådstuen, men det gjorde ham til en folkehelt, siden han hadde stått opp mot myndighetene.

Innbyggerene i Christiania reagerte kraftig på Torgslaget og stattholderens brutale avgjørelse. Raseriet førte til debatter og avisinnlegg hele sommeren, og tilstandene var så spente at kongen måtte tillate feiring av nasjonaldagen fra da av, og at stattholderstillingen kun ble besatt av nordmenn deretter. Det tok likevel fire år før noen våget å holde den første offisielle talen i anledning dagen. Den talen ble holdt av Henrik Wergeland i 1833.


Chat

Offline

No chatting right now.

    (You must be logged in to the forum to chat.)


    Featured article

      Making a Target or Carrying Sling

    • Making a Target or Carrying Sling

      Most old military longarms had sling swivels, but their original leather slings are usually long gone. Replica firearms are rarely sold with slings, but making a sling that fits you and your musket or rifle is pretty simple. This article shows you how to do it.

    Buy and sell

    Some simple rules

    On this page you are allowed to post private ads connected to black powder or antique pre-1885 firearms. All other ad types are prohibited and will be automatically removed – this also applies to ads containing illegal firearms or items. svartkrutt.net does not take responsibility for any disputes between sellers and buyers.