Forum
Marked
- M.65 Dansk skytteforeningsriffel
- Rulleblokk 45-100
- Hylser til 7,5mm Nagant / 9mm Nagant
- Winchester 1886 i kal 45-70
- Winchester 1873
- Antikk revolver
- Tennhetter small pistol og large pistol.
Dagen i dag
21. september 1860
Slaget ved Palikao ble utkjempet under den andre opiumskrigen mellom en engelsk-fransk styrke og... Les mer ...
Dagen i går
20. september 1854
Slaget ved Palikao
Slaget ved Palikao ble utkjempet under den andre opiumskrigen mellom en engelsk-fransk styrke og Qing-dynastiet i Kina. Kineserne mønstret 50 000 mann, mens de vestlige kun hadde 10 000 under våpen. De vestlige styrkene seiret likevel, og kunne nå marsjere inn i Beijing – noe som markerte slutten på Qing-imperiet.
Slaget ved Alma
Slaget ved Alma var et slag under Krimkrigen som sto mellom Russland på den ene siden og Frankrike og Storbritannia på den andre.
De engelsk-franske styrkene gikk i land på Krim 13. september 1854. Seks dager senere marsjerte de allierte inn i landet til de kom til elven Alma, der russerne under ledelse av fyrst Mensjikov ventet på dem på et fjellplatå der de hadde bygd opp gode stillinger. Gortsjakov kommanderte russernes høyre fløy, Kirjakov den venstre.
Etter vanskeligheter med å koordinere det allierte angrepet mellom de øverste befalshaverne Marsjall Arnaud og Lord Raglan klarte Pierre Bosquets franske divisjon å nå platået. Britene skulle foreta et lignende angrep på den høyre fløyen, men det var dårlig koordinert, og man ungikk en katastrofe bare takket være de britiske soldatenes utholdenhet. I mellomtiden klarte franskmennene å få en divisjon til opp på platået, og med det avgjøre slaget.
Chat
Offline
Ingen påloggede.
(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)
Uthevet artikkel
Denne delen tar for seg selve ladingen av svartkruttpatronene. Før du begynner, så husk på at desto mer nøyaktig og konsekvent du er i det du foretar deg, desto bedre og mer presis blir ammunisjonen din. Det er en forutsetning at du har lest del 2 for å forstå hele sammenhengen.
Lading av svartkruttpatroner – Del 2: Lading
Konverteringstønner til perkusjonsrevolver

Publisert: 31. mai 2005 av Øyvind Flatnes.
Redigert: 16. november 2007.
Antall visninger: 18712


Tiden etter den amerikanske borgerkrigen var en brytningstid mellom ny og gammel våpenteknologi. Perkusjonsrevolvere ble laget i tusentall før og under krigen, men munnladningsprinsippet begynte å bli umoderne da de nye metallpatronene ble vanlige like etter krigen.
Perkusjonsrevolverne kunne derimot lett gjøres om til å kunne bruke de nye patronene. På 1800-tallet var det mange forskjellige metoder for å bygge om perkusjonsrevolvere til patronrevolvere. Med noen varianter kunne du sågar bruke både perkusjonstønna og den nye patrontønna. Mange varianter to utgangspunkt i den gamle tønna, og boret ut et kammer til patronene. I bakkant, der pistongene sitter, ble det laget en anretning for kamring av patronene. R&D-tønnene består av to deler: en gjennomboret sylinder og en bakplate med seks individuelle tennstifter. Tønna må tas ut av revolveren for å lades. Seks patroner slippes ned i sylinderen, og bakplata plasseres over tønna. Deretter settes tønna tilbake på plass i revolveren. Dette kan kanskje høres tungvint ut, men det går langt raskere å lade en slik revolver sammenlignet med en perkusjonsrevolver. Perkusjonsrevolverne kunne lades med papirpatroner, men disse ble lett våte. Dette problemet ble så godt som borte med de nye metallpatronene. I dag har det blitt populært med såkalte konverteringstønner til replikarevolvere. Spesielt har R&D-tønnene blitt populære. Disse er nå tilgjengelige for en rekke forskjellige replikarevolvere. Jeg har anskaffet med en slik til min velbrukte Uberti Remington New Army i kaliber .44. Min tønne er i kaliber .45 Colt (Long Colt). Det finnes også et annet alternativ som kalles Kirsk Konverter. Disse tønnene tar bare fem skudd, men har i tillegg ladeport, slik at du slipper å fjerne tønna hver gang du skal lade. Kirst er noe mer avansert enn R&D, og er derfor også noe dyrere.Det lille jeg har prøvd til nå viser at presisjonen i konverteringstønna ikke ligger mye tilbake for perkusjonstønna. Best resultat har jeg fått med rundkuler, men den går også brukbart med Lees .456" spisskule for perkusjonsrevolver, sizet ned til .454". Det kan også brukes svakt ladet røyksvak ammunisjon i tønnene. Jeg har ikke prøvd røyksvakt krutt i min revolver, og har ingen interesse av å prøve det heller. Jeg antar at det er en viss fare forbundet med røyksvakt krutt i en revolver som opprinnelig kun er beregnet for svartkrutt, og dessuten kan den lett bli slarkete.
Konverteringstønnene er tillatt brukt i patronrevolverklassen i konkurranser i regi av Norsk svartkruttunion. Det er faktisk en del skyttere som bruker slike tønner, og med godt resultat. Mange lader patronene med rundkuler, og har til og med fett foran kammermunningen for å gjøre ladningen mest mulig lik den som de bruker i perkusjonsrevolveren. Med en slik tønne trenger du med andre ord ikke en egen patronrevolver for å kunne konkurrere i patronrevolverklassen.
R&D-tønnene fåes til disse perkusjonsrevolverne
Kaliber .44- Pietta Remington New Army
- Pietta 1860 Army Colt
- Uberti Remington New Army
- Uberti Dragoon Colt
- Uberti 1860 Army Colt
- Ruger Old Army
- Pietta Remington New Model Navy
- Pietta 1851 Navy Colt
- Pietta 1861 Navy Colt
- Uberti Remington New Model Navy
- Uberti 1851 Navy Colt
- Uberti 1861 Navy Colt
- Uberti Colt 1862 Police
- Pietta 1863 Pocket Remington
Filmen under viser min konverteringstønne i aksjon.