Forum
Marked
- Wanted!!
- Salutt kanon .50
- Antikk 1873 Winchester, magasinfjær og tilbringer
- Nedrebånd til 4" Kavalerikarabin M/1865
- Hærmuseets årbøker
- Dansk modell 1841 Løbnitz kammerladerpistol i kaliber 23 lødig (15,5 mm) ØNSKES KJØPT
- Ønskes kjøpt: Colt 1877 Lightning deler
Dagen i dag
6. desember 1833
Sørstatsoffiseren John S. Mosby ble født. Mosby praktiserte som advokat før krigen, og selv om han var... Les mer ...
Dagen i går
5. desember 1839
George Armstrong Custer ble født
John Singleton Mosby ble født
Sørstatsoffiseren John S. Mosby ble født. Mosby praktiserte som advokat før krigen, og selv om han var motstander av at sørstatene skulle tre ut av unionen meldte han han seg inn den konføderte hæren der han som 28-åring ble innrullert som mening i Washington Mounted Rifles. Han steg raskt i gradene og ble etter hvert leder av partisanavdelingen Mosby's Rangers.
Han er kjent for å ha ledet 29 menn i et dristig raid langt bak nordstatslinjene i mars 1863 der hans menn tok til fange tre nordstatsoffiserer, blant annet brigadegeneral Edwin H. Stoughton, 30 menige og 58 hester – uten at et skudd ble avfyrt.
Mosby skrev i memoarene sine at han overrasket Stoughton i senga og vekket ham med et «klaps på den bare ryggen hans». Den indignerte og søvndrukne generalen spurte hva dette skulle bety, hvorpå Mosby spurte om han noen gang hadde hørt om «Mosby». Generalen svarte: «Ja, har du fakket ham?» «Jeg er Mosby» svarte sørstatsrangeren foran den sjokkerte generalen.
Da krigen var over nektet Mosby å overgi seg og holdt ut i to måneder til før han ble benådet av general Ulysses S. Grant. Etter krigen fortsatte han som advokat, og ble også valgkampleder for general Grant som senere ble president. At han menget seg med det mange i sør så på som fienden gjorde ham upopulær i hjemstaten Virginia.
Mosby døde 30. mai 1916, 82 år gammel.
George Armstrong Custer ble født
Den amerikanske kavalerioffiseren George Armstrong Custer ble født. Custer var general i den amerikanske borgerkrigen og oberstløytnant i de påfølgende indianerkrigene.
Custer var utdannet ved West Point, hvor han ble uteksaminert i 1861 som dårligst i klassen, rett etter at borgerkrigen brøt ut. Han avanserte raskt, og fikk tilnavnet «guttegeneralen» da han ble general allerede 23 år gammel. Han var en fargerik og pågående militær leder gjennom flere av slagene under borgenkrigen. Han var kjent for sitt mot, og tidvis dumdristighet, da han i front ledet sine menn og nærmest hev dem inn i kamp. Custer gikk tilbake til sin gamle grad av oberstløytnant da borgerkrigen var over.
36 år gamle Custer og flere kompanier av US 7th Cavalry ble utslettet av en sammensatt indiansk styrke, ledet av Crazy Horse og Sitting Bull under slaget ved Little Bighorn i juni 1876.
Chat
Offline
Ingen påloggede.
(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)
Uthevet artikkel
Fjellmannen Jo Tjøstolsson Kleppe (1794–1884), også kalt Jo Gjende, er kjent som en reinsjeger av rang. Han var eneboer størstedelen av livet, og levde et ensomt liv i bua si ved Gjendeosen i Jotunheimen. Tiden brukte han til å jakte og lese bøker av opplysningstidens filosofer som Voltaire og Volney. Han var kjent som en spesiell mann og en dyktig rifleskytter som skal ha nedlagt rundt 500–600 rein.
Jo Gjende og hans rifler
Blylappe et rifleløp
Start med å klargjøre løpet.
Slugg løpet før du begynner.
Blyet skal være varmest mulig.
En pusselapp fungerer fint som tetning.
Varm løpet litt før du støper i pluggen.
Hell i varmt bly ned løpet.
Fyll bly til like under munningen.
Skyv blykladden halvveis ut og smør med slipepasta.
Slipepasta fra Biltema.
Maskeringstapen viser hvor langt ut du har dratt blypluggen.
Påfør slipepasta nederste del av blypluggen.
En lang og god blyplugg.
Mange gamle våpen har av forskjellige årsaker dårlige løp. Dette kan være forårsaket av dårlig vedlikehold, rust eller slitasje fra pussestenger eller -snorer. Men selv dårlige løp kan forbedres med en runde blylapping. Metoden går kort fortalt ut på å støpe en blyplugg inn i løpet, smøre den med slipepasta og dra den frem og tilbake gjennom løpet. Den tette pasningen mellom løpet og pluggen, kombinert med slipepastaen, gjør at løpet sakte men sikkert blir polert. Prosessen tar litt tid, men resultatet blir som regel bra.
NB. Se en video av prosessen nederst i artikkelen!
En runde med blylapping kan ha flere positive effekter: du glatter ut ujevnheter i løpet, slik at presisjonen blir bedre og løpet blir lettere å pusse. Dersom munningen er slitt kan dette utjevnes ved at resten av løpet blir slipt til samme diameter. En forutsetning for et godt resultat er at det er rifler igjen i løpet. Merk også at en ulempe kan være at diameteren i løpet øker noe. Ta derfor med i beregningen at du muligens må øke kulediameteren etter en runde blylapping. Slugg løpet regelmessig, slik at du har kontroll med hvor mye diameteren øker.
Merk at selv om denne artikkelen viser lappingen av et 4 linjers kammerladerløp, så kan du fint bruke metoden på moderne våpen også – både kortvåpen og langvåpen.
Klargjøring og slugging av løpet
Start med å klargjøre løpet. I munnladningsløp må svansskruen fjernes og i bakladerløp må du sørge for at du kan skyve stanga inn fra kammerenden. På skytterlagskammerladeren som er brukt som eksempel i artikkelen er hevarmen med valse, kammerstykket, bunnplaten og hakestykket fjernet.
Som nevnt bør du slugge løpet før du begynner. Det betyr simpelthen at du driver en lett overdimensjonert blyplugg gjennom løpet, slik at du får et nøyaktig avtrykk av løpsdiameter og rifling.
Puss løpet godt, tørrpuss og dra gjennom en pusselapp med et tynt lag olje. Finn en blykule som er lett overdimensjonert i forhold til løpet. Rundkuler fungerer som regel fint. Sett pipen vertikalt i en skrustikke og slå kulen ned munningen med en tre- eller gummiklubbe. Fortsett med en tredor, pussestang eller lignende, til du har slått pluggen helt gjennom løpet. Pass på at pluggen ikke blir skadet når den faller ut av løpet.
Det kan også være en fordel å slugge munningen og kammerenden. For å slugge munningen følger du metoden over, men stopp når pluggen er noen tommer nede i løpet. Slå den ut igjen fra andre siden. Gjør det samme i kammerenden. Ta mål og skriv ned.
Puss løpet rent og avslutt med en tørrpuss. Løpet er nå klar for lapping.
Klargjøring av stålstanga og smelting av bly
Det er en fordel å bruke en stålstang, gjerne en pussestang med kulelagerhode, til lappingen. Et godt håndtak er også viktig. I noen tilfeller kan det være lurt å lage et tverrgående håndtak, for det kan kreve en del kraft for å drive pluggen fram og tilbake.
Pluggen skal støpes inn i tuppen på stanga, og jeg bruker en kassert messingjag som hode. Den opphøyde tuppen gjør at lappen sitter godt fast både når du trekker stanga til deg og skyver den fram.
Sett blyet på smelting og vent til det er så varmt som mulig. Rent bly fungerer i de fleste tilfeller fint, men noen ganger kan det lønne seg å bruke en hardere legering.
Mens blyet smelter kan du lage en stopper på pussestanga der du vil at blypluggen skal stoppe. Det holder som regel å vikle en pussefille stramt om stokken. Hvor lang blypluggen skal være varierer. Skytterlagskammerladerens sekskantede Whitworth-rifling er en drøm å lappe, og blykladden kan derfor være ganske lang. Slik er det ikke med alle andre typer rifling. Start med å lage blylappen rundt én tomme lang, og eventuelt øk lengden neste gang om du kjenner det går lett.
Støping av pluggen
Løpet bør varmes noe før du støper i pluggen. Et varmt løp gjør at du minimerer ujevnheter i støpen. Jeg legger munningen over en kokeplate, selvsagt uten at metallet er i kontakt med kokeplaten. Av samme grunn kan du med fordel stikke enden av pussestanga ned i det smeltede blyet.
Når begge deler er varme, setter du pipen med munningen opp fast i en skrustikke. Stikk inn pussestanga til tuppen er like under munningen. Dersom munningen er slitt kan du støpe tappen litt lenger ned i løpet, slik at avtrykket av riflingen blir best mulig. Så heller du glovarmt smeltet bly ned munningen til ønsket nivå. Pass på at det ikke renner over munningen, for da oppstår det en soppform som gjør at du ikke får trukket pluggen gjennom løpet. La det hele kjøle litt før du setter pipen fast i skrustikken i horisontal stilling.
Selve lappingen
Skyv pluggen halvveis ut av munningen. Det er viktig at du ikke skyver den helt ut, for pluggen skal ikke forlate løpet før du er ferdig eller skal skifte plugg. Lag gjerne en stopper eller en guide på pussestanga, slik at du vet hvor langt frem du kan før den før pluggen forlater løpet. Det enkleste er å bruke maskeringstape eller lignende. Finn fram slipepasta. Ventilslipepasta fra for eksempel Biltema fungerer fint. I skrivende stund selges de i en forpakning med grov og fin pasta, og koster 99,–. Smør pluggen som er eksponert på utsiden av løpet inn med slipepasta. Start med den groveste.
Så drar du pluggen gjennom løpet og til den nederste delen av blypluggen er halvveis eksponert utenfor kammerenden av løpet. Smør pluggen inn med slipepasta. Marker gjerne pussestangen med tape et stykke bak pluggen, slik at du ser når den nærmer seg. Dersom pluggen går tregt gjennom løpet kan det hjelpe å ha litt olje i løpet.
Deretter er det bare å dra pluggen frem og tilbake. Smør pluggen med slipepasta av og til. Når du kjenner at det begynner å gå lett, pusser du løpet og støper en ny plugg som beskrevet over. Gå over til fin slipepasta når du nærmer deg slutten. Husk å slugge løpet regelmessig for å sjekke hvor mye diameteren har økt.
Hvor lang tid lappingen tar er selvsagt avhengig av tilstanden på løpet. Prosessen kan ta flere timer for dårlige løp, men en lett polering går betraktelig raskere.
Avslutning
Når du sier deg fornøyd må du pusse løpet godt – både innvendig og utvendig. En god vask med såpevann og en stram pusselapp er som regel det letteste for å rengjøre innsiden. Fjern alle rester av slipepasta på utsiden av løpet med såpevann og børste. Forhåpentligvis kjenner du at det er lettere å dra pussestangen opp og ned løpet nå. Monter sammen våpenet og ta deg en tur på banen. Det er nå du ser om arbeidet har gitt avkastning.