Forum
Marked
- Diesett 25-20 WCF
- Kongsberg kammerlader 1854 med bajonett
- .44 Ruassian die-sett
- Sabelbajonett M1867 med balg
- Våpenjournalen - Våpen
- Husqvarna mod 33
- Nydelig 12mm pinfire revolver i kasse
Dagen i dag
5. oktober 1877
Nez Perce-høvdingen Joseph overga seg og sitt folk til general Nelson A. Miles. Indianerne hadde flyktet... Les mer ...
Dagen i går
4. oktober 1777
Feilslått amerikansk angrep på Germantown
Høvding Joseph overga seg til general Miles
Nez Perce-høvdingen Joseph overga seg og sitt folk til general Nelson A. Miles. Indianerne hadde flyktet over 1880 km gjennom Idaho, Yellowstone Park og Montana med den amerikanske i hælene etter at en gruppe unge Nez Perce-krigere angrep og drepte en gruppe hvite bosettere tidlig i 1877. Dette hendte mens resten av stammen var i ferd med å bli flyttet til et annet reservat. I frykt for reaksjoner fra hæren bestemte nez percene seg for å ta opp kampen. Etter å ha blitt avvist av crow-indianerne, bestemte de seg for å krysse grensen til Canada og søke tilflukt hos sioux-høvdingen Sitting Bull som hadde flyktet til Canada etter slaget ved Little Big Horn året før.
Under flukten utkjempet de 18 trefninger mot hæren, hvorav minst fire blir regnet for store. De måtte derimot gi tapt i slaget ved Bear Paw – kun seks mil fra den canadiske grensen.
Feilslått amerikansk angrep på Germantown
Slaget ved Germantown var et slag i den amerikanske uavhengighetskrigen som ble utkjempet i dagens Philadelphia.
Etter at Charles Cornwallis okkuperte Philadelphia 26. september 1777, angrep George Washington William Howes garnison på 9000 menn i Germantown, 8 km nord for Philadelphia.
Washingtons plan var å foreta et samtidig angrep på britene med fire kolonner fra forskjellige retninger i løpet av natten. Målet var å omringe de britiske styrkene. På grunn av dårlig synkronisering og for få ressurser, slo Washingtons plan feil, og han ble tvunget til å trekke seg tilbake til Whitemarsh med britene i hælene.
Amerikanernes tapstall var på 152 døde, 521 sårede mens 400 ble tatt til fange. De britiske tapstallene var 71 døde, 450 sårede og 14 savnede.
Chat
Offline
Ingen påloggede.
(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)
Uthevet artikkel
I dag lader de fleste de glattløpede munnladningsmuskettene sine med rundkule og fettlapp. Soldatene som sto mot hverandre under for eksempel Napoleonskrigene, brukte papirpatroner ladet med krutt og kule. Hvordan er presisjonen med disse? Denne artikkelen gir deg kanskje svaret på det.
Glattløpet muskett og papirpatron
Test av Lehigh Valley Patch Lubricant
Publisert: 16. januar 2005 av Øyvind Flatnes.
Redigert: 14. november 2007.
Antall visninger: 9177
Fra USA kommer det fra tid til annen svartkruttutstyr som blir hauset stort opp av produsentene. Som regel lover reklamen gull og grønne skoger, men ikke sjelden viser det seg at produktene ikke holder mål. Ett av produktene som amerikanerne har skrytt veldig av de siste årene kalles «Lehigh Valley Patch Lubricant», og dette er som navnet tilsier et smørestoff for fettlapper.
Dette stoffet er det ikke bare produsentene og leverandørene som har skrytt av, men også mange skyttere har lovprist Lehigh Valley som det ultimate fettlappsmørestoffet. Jeg har i flere år lurt på hva dette var, og i år var det på tide å prøve vidundermiddelet. Lehigh Valley Patch Lubricant ble oppfunnet av to amerikanere som heter Leslie Phelps og Tom DeCare, og de lover at stoffet ikke er petroleumsbasert. Jeg bestilte med det første to flasker av stoffet. Middelet er flytende, og kommer på plastflasker som innholder 6.7 fluid ounces eller 1,98 dl. Dette skal i følge produsenten være nok til 1000 fettlapper, men det er nok heller tvilsomt om det holder til så mange. Flasken er utstyrt med en oppvippbar tut som gjør det lett å porsjonere stoffet ut på lappene, men du må skru av korken ved bruk første gangs bruk, og fjerne en plugg under korken før du får stoffet ut av flaska. Vær klar over at du ikke må kaste den røde pluggen, men sette den på plass etter bruk. Jeg har hørt flere historier om skyttere som har kastet denne pluggen, lagt flaska ned i skytebagen og har kommet tilbake noen dager senere til tom flaske.
Stoffet er champagnefarget og lukter ganske likt Ballistol. I følge produsenten er stoffet tilsatt furunålessens og det er vel dette som gir den karakteristiske lukten. Stoffet er tyntflytende, og kan virke noe klissete dersom du får det på fingrene.
Det første jeg gjorde da jeg fikk tak i stoffet var å fukte noen fettlapper og se hvordan stoffet reagerte dersom det ikke ble lagret lufttett. Resultatet var ganske nedslående, for allerede etter noen timer var lappene merkbart tørrere. Dagen etter var det så godt som ingen tegn til at lappene hadde vært smurt. Det betyr at fettlappene som er smurt med Lehigh Valley plasseres i en lufttett beholder umiddelbart etter at de er smurt dersom fettlappene skal beholde smøreegenskapene.
Reklamen lover ubeskjedent at stoffet «rengjør mens du skyter», og at det skal være fullstendig unødvendig å pusse mellom skuddene, uavhengig av størrelse på kruttladningen, rifledybde eller værforhold.
Testing
Jeg bestemte meg først som sist å la Lehigh Valley-stoffet gjennomgå den vanskeligste testen jeg kunne finne i våpenskapet. Det jeg kom fram til måtte være det vanskeligste var å skyte 15 skudd på rappen uten å pusse mellom skuddene i en custom flintlåsrifle i kaliber .50, ladet med rund kule og godladningen på 97 grains Wano PP. Dette er egentlig en jaktrifle, og det håndlagede 42" (106 cm) lange løpet er riflet med en langsom riflestigning som gjør én omdreining på 72", og det betyr at rifla går best med harde ladninger. Rifledybden er .012" (0,3 mm).
Til vanlig bruker jeg et tynt lag med T/C Bore Butter på fettlappene i denne rifla. Lappene kjennes ganske tørre ut etter at de er smurt, men klemmer du litt på dem så tyter den gule smurningen ut fra fibrene i stoffet. Mellom kula og kruttet bruker jeg en filtpropp som også er smurt med Bore Butter. For å få jevn presisjon gjennom de 13 skuddene som skal skytes i et stevne i NSU-regi så er jeg nødt til å pusse mellom hvert skudd. Det vil si, nødt er jeg ikke, men pussing gir de tetteste samlingene. Problemet med denne metoden er at dersom det brukes for mye fett på proppene så kommer dette i kontakt med fenghullet etter at det er pusset av løpet. Resultatet er en del feilantenninger der bare fengkruttet går av. Jeg hadde en del problemer med det sist sesong, og lyset gikk egentlig først opp for meg da jeg lå og skjøt under NM. Det er ikke noe godt tegn når det tyter ut gult fett i fenghullet. Dette er ikke bare irriterende med tanke på feilantenninger, men det gir seg også ofte utslag i en liten forsinkelse når skuddet først går av. Dermed er det lett for at skuddet forsvinner litt ut i periferien på skiva. Etter at jeg sluttet å smøre proppene, eller i det minste smurte dem litt mindre, så har problemet forsvunnet helt.
Lehigh Valley Patch Lubricant i praksis
De første skuddene med Lehigh Valley Patch Lubricant ble avfyrt fra benk på 50 meters hold på vanlig halvmeterskive. Jeg startet med rent løp og ladet en usmurt filtpropp mellom kruttet og kula. På bruksanvisningen står det at det skal smøres rikelig med væske på fettlappene. Mine lapper var ikke dryppende våte, men de var godt fuktige. Overflødig smørestoff blir presset ut av lappen når kula blir startet likevel.
Det første skuddet satt i innertieren der det skulle. Treffpunktet var rimelig likt det jeg var vant til med den vanlige smurningen min. De to neste skuddene satte seg i samme hullet i nier-ringen to cm over det første skuddet. De tre siste satte seg enda to cm over, i åtter-ringen. Etter de fem første skuddene var det tendenser til at kruttslammet gjorde sitt til at treffpunktet ble høyere fra skudd til skudd. Det første skuddet satt i tieren, men siden kruttslammet fra dette skuddet gjorde at det ble mer friksjon i løpet førte det trolig til at treffpunktet ble høyere, akkurat som forventet. Dette fortsatte med de fem neste skuddene. Treffpunktet ble stadig høyere, og etter det tiende skuddet satt tre av skuddene lavt i sjuer-ringen og to høyt i nieren. Med unntak av det første skuddet som satt lavere på grunn av det rene løpet, så målte samlingen på de ni resterende skuddene 3,9 cm. Slett ikke verst det, men det er noe dårligere enn det testrifla presterer med Bore Butter og pussing mellom skuddene. Men en ting skal være sikkert, det er mye bedre enn når jeg skyter med Bore Butter og ikke pusser.
Treffbildene viser 15 skudd med Lehigh Valley (til venstre)
uten pussing mellom skuddene, og 15 skudd med
Bore Butter
med pussing mellom skuddene.
Rengjøring
Til slutt var det tid for den obligatoriske rengjøringen. Etter den første fuktede lappen var overraskelsen stor, for det kjentes ikke ut som det var mye slam nede i løpet. Etter tre nye fuktede lapper var løpet rent, og det var bare til å avslutte med et par tørre lapper, og så sette det inn med olje. Selv om jeg pusser mellom hvert skudd så bruker jeg å bruke mer tid og pusselapper på rengjøringen. Absolutt en positiv overraskelse.
Konklusjon
Presisjonen er bedre når jeg pusser mellom hvert skudd og bruker Bore Butter, men resultatene med Lehigh Valley var egentlig rimelig positive, spesielt pussen i etterkant. Jeg hadde kanskje vært enda mer imponert hadde det ikke vært for den pompøse reklamen. Skuffende var det også at stoffet tørket såpass fort inn. Lehigh Valley burde være perfekt for skyttere som liker svært våte fettlapper; blant annet mange blant de som bruker denne metoden i munnladningspistoler. Mulighetene for mer utprøving er selvfølgelig til stede. Som nevnt ble resultatene mye bedre med Lehigh enn Bore Butter når jeg ikke pusset mellom skuddene. Jeg skal nok klare å kvitte meg med de fire desiliterne jeg har igjen i løpet av kort tid.