Forum

Marked


Dagen i dag

6. desember 1833

Sørstatsoffiseren John S. Mosby ble født. Mosby praktiserte som advokat før krigen, og selv om han var... Les mer ...

Dagen i går

5. desember 1839

George Armstrong Custer ble født


6. desember 1833

John Singleton Mosby ble født
Sørstatsoffiseren John S. Mosby ble født. Mosby praktiserte som advokat før krigen, og selv om han var motstander av at sørstatene skulle tre ut av unionen meldte han han seg inn den konføderte hæren der han som 28-åring ble innrullert som mening i Washington Mounted Rifles. Han steg raskt i gradene og ble etter hvert leder av partisanavdelingen Mosby's Rangers.

Han er kjent for å ha ledet 29 menn i et dristig raid langt bak nordstatslinjene i mars 1863 der hans menn tok til fange tre nordstatsoffiserer, blant annet brigadegeneral Edwin H. Stoughton, 30 menige og 58 hester – uten at et skudd ble avfyrt.

Mosby skrev i memoarene sine at han overrasket Stoughton i senga og vekket ham med et «klaps på den bare ryggen hans». Den indignerte og søvndrukne generalen spurte hva dette skulle bety, hvorpå Mosby spurte om han noen gang hadde hørt om «Mosby». Generalen svarte: «Ja, har du fakket ham?» «Jeg er Mosby» svarte sørstatsrangeren foran den sjokkerte generalen.

Da krigen var over nektet Mosby å overgi seg og holdt ut i to måneder til før han ble benådet av general Ulysses S. Grant. Etter krigen fortsatte han som advokat, og ble også valgkampleder for general Grant som senere ble president. At han menget seg med det mange i sør så på som fienden gjorde ham upopulær i hjemstaten Virginia.

Mosby døde 30. mai 1916, 82 år gammel.

5. desember 1839


George Armstrong Custer ble født
Den amerikanske kavalerioffiseren George Armstrong Custer ble født. Custer var general i den amerikanske borgerkrigen og oberstløytnant i de påfølgende indianerkrigene.

Custer var utdannet ved West Point, hvor han ble uteksaminert i 1861 som dårligst i klassen, rett etter at borgerkrigen brøt ut. Han avanserte raskt, og fikk tilnavnet «guttegeneralen» da han ble general allerede 23 år gammel. Han var en fargerik og pågående militær leder gjennom flere av slagene under borgenkrigen. Han var kjent for sitt mot, og tidvis dumdristighet, da han i front ledet sine menn og nærmest hev dem inn i kamp. Custer gikk tilbake til sin gamle grad av oberstløytnant da borgerkrigen var over.

36 år gamle Custer og flere kompanier av US 7th Cavalry ble utslettet av en sammensatt indiansk styrke, ledet av Crazy Horse og Sitting Bull under slaget ved Little Bighorn i juni 1876.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Glattløpet muskett og papirpatron

    • Glattløpet muskett og papirpatron

      I dag lader de fleste de glattløpede munnladningsmuskettene sine med rundkule og fettlapp. Soldatene som sto mot hverandre under for eksempel Napoleonskrigene, brukte papirpatroner ladet med krutt og kule. Hvordan er presisjonen med disse? Denne artikkelen gir deg kanskje svaret på det.

    Forstørre en kuletang

    Kategori: Hobbyverksted
    Publisert: 2002.
    Redigert: 18. november 2007.
    Antall visninger: 11713
    Read article in English

    En forutsetning for god presisjon med miniékuler er at kula er ikke er altfor underdimensjonert i forhold til løpet i våpenet det skytes i. Mange .58 kaliber kuletenger har en diameter på .575" (14,6 mm), mens diameteren over bommene i mange musketter er .580"(14,7 mm) eller mer. Kuletenger har også en tendens til å støpe mindre kuler enn det som er angitt på tanga. Vær oppmerksom på at musketter som har progressiv dybde på riflene (choke rifling) ikke er fullt så kresne med tanke på underdimensjonerte kuler som musketter med vanlig rifling er.

    Sliping

    Gjennomskåret miniékule.

    Etter min mening er det ideelle å ha en kule som er .001"-.002" (0.025 mm -0.05 mm) mindre enn diameter over bommene når det skytes med miniékuler. Faktisk så fungerer det også å ha en kule som måler akkurat det samme som diameter over bommene, men da må en ha et godt kulefett som kan bidra til å holde slammet mykt slik at ladingen ikke blir vanskeliggjort.

    Du trenger ikke å lete deg i hjel etter dyre kuletenger som er akkurat passe til din muskett, men du kan med relativt få redskaper slipe opp din egen kuletang. Jeg gjør oppmerksom på at det følgende gjelder tenger i stål og messing. Om det er mulig å slipe opp aluminiumstenger vet jeg ikke, for det har jeg ikke prøvd. Du trenger følgende remedier i tillegg til støpeblokka di:

    • En hånddrill.
    • Slipepasta.
    • Treskruer av messing eller stål.
    • En fil.
    • 4-5 perfekte miniékuler støpt fra tanga du skal slipe opp.
    • Skyvelære eller mikrometer.

    Før du begynner å slipe

    Det finnes to måter å gå fram på. En der du benytter mikrometer, evt. skyvelære, der du måler deg fram til hvor mye du skal slipe, og en annen det du tar det på gefylen.

    Med mikrometer eller skyvelære:

    Slug løpet i musketten du skal bruke kula i. Når du slugger løpet må du skru av svanseskruen (noe som egentlig er en jobb for den viderekomne). Når skruen er fjernet banker du en overdimensjonert blyklump gjennom løpet. Drypp litt olje i løpet og på blyklumpen før du begynner. Driv klumpen fra kammeret mot munningen. Når blyet kommer ut munningen har du et nøyaktig avtrykk av løpet og riflene. Bruk måleverktøyet til å måle diameteren over riflebommene. Husk at diameter over bommene er den minste diameteren, den største diameteren er rifledybden. Er musketten .58 kaliber vil du sannsynligvis finne ut at diameteren er ca. .580". Etterpå må du måle kulas diameter. Er kulediameteren under .578" (14.68 mm) kan du med fordel slipe tanga di litt opp.

    Uten mikrometer eller skyvelære:

    Ta en perfekt støpt kule fra tanga du skal slipe opp og prøv den i munningen på våpenet. Våpenet bør være rent og tørrpusset. Hold kulespissen mellom tommel og pekefinger og før hele kulas bæreflate ned løpet. Rikk og beveg litt på kulespissen. Kjenner du at det er slingring mellom løpet og kula, så er kula for liten og trenger å slipes opp. Dersom det er lite eller ingen slingring er kula passe. Dette er en hastverksmetode, og jeg anbefaler at du heller følger den første metoden som involverer måleverktøy. Med måleverktøy er det lettere å unngå at kula til slutt blir for stor.

    Sliping av kuletanga

    Sliping

    Treskruen.

    Støp deg opp 4-5, gjerne flere, perfekte kuler av tanga. Bruk gjerne en hard legering. Hjulvekter er bra. Vær nøye med at blyet fyller ut tanga perfekt. Varm blyet godt opp før du begynner å støpe. Det er viktig at du tar deg god tid med dette arbeidet. Mens du venter på at blyet og tanga skal bli varm kan du finne fram 4-5 treskruer av stål eller messing. Fil av hodene på skruene med en fil, men pass på at du ikke filer bort hakket i enden (det er derfor du ikke kan skjære hodene av med skjærfil). Disse skruene skal du skru inn i basen på kulene du støper. Se illustrasjonene under.

    Ta kula ut av tanga igjen og klin den inn med ventilslipepasta (fås kjøpt på maskinforretninger). Bruk den fineste granuleringen for best resultat.

    Sliping Sliping

    Slik sliper du opp en kuletang.

    Sett kula tilbake i tanga og ta godt tak i håndtakene med venstre hånd. Hold drillen i høyre hånd og start den forsiktig. Innimellom kan du smøre på mer slipepasta, og dersom kula blir slitt må du skifte kule. Slipingen kan ta en god stund. For å sjekke hvor langt du er kommet med slipinga må du rengjøre tanga og støpe opp noen perfekte kuler. Rengjøringen må du regne med tar litt tid. Bruk sprit eller avfettingsmiddel hvis du har det for hånden. Kulene må være så perfekte som mulig for å gi et realistisk bilde av hvor langt du er kommet. Er kula fremdeles for liten fortsetter du prosessen. Slik holder du på til du har fått en kule som passer perfekt i din muskett.