Forum
Marked
- Lee kuletang .451
- RCBS Ladepresse
- Støpeblokk kal 54
- hylser
- Finnerlønn
- Ønsker rifle kaliber 32-20
- Diesett + brotsj 45-120
Dagen i dag
11. november 1778
Massakren i Cherry Valley var et angrep fra amerikanske lojalister og seneca- og mohawk-indianere på et fort... Les mer ...
Dagen i går
10. november 1865
Massakren i Cherry Valley
Massakren i Cherry Valley var et angrep fra amerikanske lojalister og seneca- og mohawk-indianere på et fort og en landsby i det østlige New York under den amerikanske uavhengighetskrigen. Lojalistene var amerikanere som kjempet på britenes side.
Lojalistoffiseren Walter Butler ledet to kompanier av Butler's Rangers sammen med rundt 300 indianere. Senecaene var rasende etter at amerikanske soldater hadde brent flere indianerlandsbyer som straff for at de støttet britene.
Det lyktes ikke angriperne å innta fortet, som egentlig var en palisade rundt landsbyens samfunnshus, men landsbyen ble ødelagt. 16 av forsvarerne ble drept, inkludert garnisonskommandant Ichabod Alden. Til tross for at Butler forsøkte å stoppe det, ble mer enn 30 kvinner og barn, og flere av de lojalistiske innbyggerne, drept og skalpert.
Massakren i Cherry Valley, sammen med en annen massakre i Wyoming Valley, dannet grunnlaget for Sullivan-ekspedisjonen inn i irokesernes territorier i det sentrale og vestlige New York året etter. Major Sullivan søkte å nøytralisere faren for fremtidige angrep ved å ødelegge over 40 irokeserlandsbyer, men det var ikke nok til å få en slutt på krigen.
Henry Wirz ble henrettet
Major Henry Wirz, øverstkommanderende for sørstatsfangeleiren i Andersonville i Georgia, ble hengt. Sveitsiskfødte Wirz var en av bare tre soldater fra den amerikanske borgerkrigen som ble henrettet for krigsforbrytelser. Han var anklaget for å personlig ha drept 13 fanger, for å ha beordret vaktene til avfyre musketter mot fangene og for å bruke hunder på dem.
Da leiren var på sitt største i august 1864, hadde den rundt 32 000 nordstatsfanger. 3000 fanger døde månedlig forårsaket av sykdom, dysenteri og underernæring. Av de 45 000 fangene som var fengslet i Andersonville i løpet av leirens 14 måneder lange eksistens, døde nærmere 13 000 eller 28 %. Flere norskættede soldater led under de umenneskelige forholdene i Andersonville. Mange kom aldri levende ut.
Under henrettelsen knakk ikke Wirz' nakke fra fra fallet, og de rundt 250 tilskuerne så på mens han sakte ble kvelt til døde.
Chat
Offline
Ingen påloggede.
(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)
Uthevet artikkel
Dersom du planlegger å gå på jakt med en svartkruttrifle, så er det viktig å teste hvordan kulene du vil benytte oppfører seg. Denne artikkelen beskriver en uhøytidlig test av svartkruttkuler, og forsøker å beskrive hvordan de oppfører seg ved treff i vilt.
Test av svartkruttkuler til jaktbruk
Jo Gjende og hans rifler
Jo Gjende, ca. 1850.
Jo felte sin første rein i 1812, da han var 18 år gammel. Geværene som fantes i området rundt Jotunheimen på denne tiden var alle laget av utenombygds børsesmeder. Mange av dem var våpen som var bygget på deler fra gamle infanterimusketter fra Kristian 4s (1577–1648) tid. De eldste delene fra disse geværene må ha vært godt og vel 150 år gamle allerede det året Jo ble født.
Østerdalsrifler
De geværene Jo likte best var «østerdølsriflene» som var laget av børsemakeren Engebret Engebretsson, som en antar levde mellom 1680 og 1760. Disse hadde de typiske norske kassepipene som kjennetegnes ved at de var kvadratiske i bakkant men som gikk over til et åttekantet snitt lenger framme. Både kaliberet og børsetypen passet Jo best, og han sa støtt at han ikke hadde truffet på rifler som var så gode som disse. De fleste østerdalsriflene hadde jernpiper, men noen få hadde stålpiper som var mer slitesterke. Men, alt er relativt – datidens stål er vel nærmere det vi kaller jern i dag. Dette var også rifler som begynte å bli gamle, og de var vanskelige å få tak i hvis de skulle være i brukbar god stand. Etter hvert som løpet ble slitt ble de boret opp og riflet opp på ny. Det førte til at kaliberet ble vel grovt med tiden.
Rifling av pipene
Omkring 1845 kom det en regimentssmed til bygds. Denne smeden kunne bore ut riflepiper i stål, og han hadde godt rykte på seg. Jo fikk laget seg en kort og en lang kassepipe av denne smeden. Deretter gikk han fra den ene børsesmeden til den andre for å få riflet pipene. Etter hvert lærte han seg kunsten å rifle løpene sine selv, og etter det var det ingen andre som fikk rifle hans piper. I begynnelsen fikk han det ikke helt til, og han riflet og skjøt, riflet og skjøt, men han ga seg aldri før han hadde fått riflene til å gå godt. Selv om det var få som hadde tro på ham fikk han likevel riflene sine så presise at de kunne sette kule på kule i samme hullet på blinken. Det var ikke på langt nær alle riflene som var like gode. Noen var det ikke «drep» i, andre var ustabile og slengte et skudd her og et skudd der, mens andre igjen hadde for kort rekkevidde. Disse var det bare å kvitte seg med. En mesterskytter som Jo Gjende ville ikke vite av det minste lyte ved riflene sine.
Storskytteren
Jo hadde rykte på seg for å være en dyktig skytter, men så fortelles det også at det ikke gikk en dag uten at han skjøt et skudd eller to med ett eller flere av geværene sine. Han vant også de fleste av skytekonkurransene han deltok i. I 1860 ble det stiftet et skytterlag i Vågå, og Jo ble overtalt til å stille på premieskytingen. Han tok ikke uventet førsteplassen og vant en flott Kongsbergrifle.
Han brukte det meste av det han tjente på krutt og bly. Han tjente ikke all verden på jaktingen, og de meste av pengene hadde han tjent som ung da han i noen år reiste rundt omkring som fekar. Brukte han ikke pengene på bly så kjøpte han seg nye børser, som han enten solgte eller byttet bort når han var lei av dem.
Riflene Jo laget seg av de to stålpipeemnene mente han at det ikke fantes maken til i hele Norge. Dette var reinsrifler av ypperste kvalitet. Den lange var utstyrt med en fint gravert flintlås. Jo var allerede begynt å aldres da han fikk disse riflene, men han mente at dersom han hadde hatt denne rifla da ha var på sitt mest aktive som reinsjeger så kunne det spart han for mye strev. Ble holdet for langt så gjorde ikke det noe. Denne rifla kunne han helle i to kruttmål med krutt uten at presisjonen ble dårligere. Med andre ord gikk børsa godt med harde ladninger.
Skeptisk til perkusjonslåsen
Jo Gjende med venner.
På sine eldre dager fordømte han perkusjonslåsen ned i svarteste avgrunnen: «Nei, de er Fan sjøl te Laas!» skal han ha sagt. Presisjon var det ikke mulig å få med «knallåsbørser» heller, mente den gamle stabeisen. Låsen antente kruttet så hurtig at det jaggu var nesten som om kula skulle sprette ut løpet. Teorien til Jo var at dersom det ikke fikk slippe ut en liten dunst med kruttgass ut fenghullet, så gikk heller ikke kula stødig. Bakladningsgeværer med spisskule var han heller ikke overvettes begeistret for. Det ble skutt på for langt hold med dem, mente han, noe som bare sørget for å skadeskyte og skremme reinen. Kulebanen var altfor krum med de tunge spisskulene – det måtte jo alle skjønne. Dersom det var kammerladere han siktet til så hadde han nok selv sett hvor krum kulebanen var. Det skulle ikke mer til enn en aldri så liten feilbedømming av avstanden før det ble bomskudd.
Den store reinsjegeren ble en gammel mann. Han var sprek til det siste og fulgte ivrig med på de dramatiske hendelsene i norsk politikk på denne tiden. Særlig interessert i politikk var han ikke før vetostriden og riksrettsaken mot høyreregjeringen til Selmer i 1883. Dette var begivenheter som ledet mot unionsoppløsningen med Sverige. Jo var venstremann og han holdt Johan Sverdrup for å være den gildeste mannen Norge hadde hatt etter 1814. En annen av kampsakene hans var religion. Han holdt bibelen for å være eventyr og oppspinn og hatet alt som hadde med prester og presteskap å gjøre. Jo Gjende døde i 1884, 90 år gammel.
Denne artikkelen ble første gang publisert i Muskedunderen nr. 3 2003.
Litteratur
- Kleiven, Ivar. I gamle Daagaa: Forteljingo og Bygda-Minne fraa Vaagaa, Aschehoug, 1908.
- Hohle, Per. Storjegere, Gyldendal, 1965.