Forum

Marked


Dagen i dag

18. januar 1628

Det Trondhjemske regiment ble opprettet. Regimentet bestod av tre infanterikompanier fra Trondhjems len samt... Les mer ...

Dagen i går

17. januar 1846

Approbasjon av kammerladningsgevær modell 1846


18. januar 1628

Det Trondhjemske regiment ble opprettet
Det Trondhjemske regiment ble opprettet. Regimentet bestod av tre infanterikompanier fra Trondhjems len samt det tidligere oppsatte Jämtlandske kompani. Første sjef var lensherren, oberstløytnant Jens Hermansson Juel.

Fra 1718 til 1789 var regimentet delt i tre regimenter. Første regiment hadde kompanier i Innherred; andre regiment hadde kompanier i Nordmøre, Romsdal, Meldal og Oppdal; tredje regiment hadde kompanier i Orkdal, Selbu, Gauldalen og Fosen.

Fra 1789 til 1817 var de tre regimentene samlet i to: Første trondhjemske infanteriregiment og annet trondhjemske infanteriregiment. Etter 1817 var regimentene samlet i Trondhjemske infanteribrigade.

En beryktet offiser i regimentet var oberst Benedict Kress, som var kommandant ved Skånes skanse i Levanger. Kress ble henrettet i Trondheim i 1649 for å ha skutt mot sine egne soldater med kanon. Én soldat ble drept. Året før hadde han hugget i hjel en av sine soldater med kårde.

17. januar 1846


Approbasjon av kammerladningsgevær modell 1846
Det norske kammerladningsgeværet modell 1846 ble approbert. Geværene ble produsert i Norge ved Kongsberg Våpenfabrikk, ved A. Francotte i Liège i Belgia og Våpenfabrikken Crause i Herzberg i nåværende Tyskland. Modell 1846 var en forbedret utgave av modell 1842, som var den første approberte kammerladermodellen. Et uforandret modell 1846 kammerladningsgevær er i dag svært sjeldent og det kjennes kun få eksemplarer.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Skyting med 11 mm Lefaucheux-revolver

    • Skyting med 11 mm Lefaucheux-revolver

      Norges første militære «revolverpistol» var en stifttenningsrevolver som ble utviklet av franskmannen Eugène Lefaucheux i 1850-årene. Stifttenningsrevolverne ble ladet med en enhetspatron som enkelt kunne plasseres i tønna uten at skytteren behøvde å fikle med papirpatroner, tennhetter og ladestokker.

    Jeff Tanners kruttdispenser

    Kategori: Diverse
    Publisert: 9. juni 2011 av Øyvind Flatnes.
    Antall visninger: 11139
    Read article in English

    Dispenser
    Dispenser med flaske

    Jeff Tanners kruttdispenser.

    Av og til får en tak i noe som en rett og slett ikke klarer seg uten. En av mine ting er kruttdispenseren fra Jeff Tanner. Den er enkel, billig og best av alt: den er tidsbesparende. Jeg har brukt min i et par år nå, og jeg merker at Lymans No. 55 blir stadig mindre brukt.

    Det fine med denne dispenseren er at den enkelt kan tas med på banen, eller flyttes rundt i huset og festes på for eksempel bordplaten. På banen kan den brukes til å fylle reagensglassene raskt og enkelt. Det er som kjent ikke lov å lade direkte fra krutthorn eller -flaske.

    En enkel innretning

    Selve mekanismen består av en støpt klosse i plast med en påmontert enkel fjærbelastet lukkemekanisme i aluminium. Til klossen er det også montert en skrutvinge som du kan feste på et bord, en planke eller til skytebenken. En plastflaske fylt med krutt skrus fast i klossen. Flaskene fås i to størrelser: liten og stor. Det er lurt å ha flere flasker for da kan du ha med deg forskjellige granuleringer. Jeg har til og med en flaske med semulegryn som jeg bruker som fyllstoff i perkusjonsrevolveren.

    Men hvordan fungerer den? Tanners «powder dispenser» er altså en dispenser, ikke et kruttmål. Den mangler selve måleinnretningen, men den er beregnet på de justerbare kruttmålene mange svartkruttskyttere bruker. Dispenseren sørger at det doseres lik mengde krutt i kruttmålet for hver ladning.

    Nøyaktighet

    Men doserer den lik mengde krutt hver gang? Svaret er ja. Og nei. Den er nøyaktig så lenge kruttvolumet i flasken er noenlunde det samme, men når det minker i flasken blir det ofte dosert ut mindre krutt. Det har selvfølgelig sammenheng med at vekten på kruttet inni flasken minker.

    Se hvordan dispenseren fungerer i videoen under.

    Ulemper

    Og har den noen ulemper? Ja, lukkemekanismen kan lugge litt, spesielt med grove granuleringer. Det kan også lekke litt krutt rundt lukkemekanismen. Men, alt i alt er dette en liten dings jeg ikke klarer meg uten. Jeg bruker fremdeles Lymans No. 55 til de store jobbene – for eksempel ved lading av store mengder patroner, men til generell bruk er det Tanners dispenser som gjør jobben.

    Bestilling

    Dispenseren kan bestilles hos Jeff Tanner og koster 50 amerikanske dollar (270 norske kroner med dagens kurs). Det følger med to flasker. Han har også gode fettlapper og rundkuletenger i alle diametre hvis du først skal handle.