Forum

Marked


Dagen i dag

11. november 1778

Massakren i Cherry Valley var et angrep fra amerikanske lojalister og seneca- og mohawk-indianere på et fort... Les mer ...

Dagen i går

10. november 1865

Henry Wirz ble henrettet


11. november 1778

Massakren i Cherry Valley
Massakren i Cherry Valley var et angrep fra amerikanske lojalister og seneca- og mohawk-indianere på et fort og en landsby i det østlige New York under den amerikanske uavhengighetskrigen. Lojalistene var amerikanere som kjempet på britenes side.

Lojalistoffiseren Walter Butler ledet to kompanier av Butler's Rangers sammen med rundt 300 indianere. Senecaene var rasende etter at amerikanske soldater hadde brent flere indianerlandsbyer som straff for at de støttet britene.

Det lyktes ikke angriperne å innta fortet, som egentlig var en palisade rundt landsbyens samfunnshus, men landsbyen ble ødelagt. 16 av forsvarerne ble drept, inkludert garnisonskommandant Ichabod Alden. Til tross for at Butler forsøkte å stoppe det, ble mer enn 30 kvinner og barn, og flere av de lojalistiske innbyggerne, drept og skalpert.

Massakren i Cherry Valley, sammen med en annen massakre i Wyoming Valley, dannet grunnlaget for Sullivan-ekspedisjonen inn i irokesernes territorier i det sentrale og vestlige New York året etter. Major Sullivan søkte å nøytralisere faren for fremtidige angrep ved å ødelegge over 40 irokeserlandsbyer, men det var ikke nok til å få en slutt på krigen.

10. november 1865


Henry Wirz ble henrettet
Major Henry Wirz, øverstkommanderende for sørstatsfangeleiren i Andersonville i Georgia, ble hengt. Sveitsiskfødte Wirz var en av bare tre soldater fra den amerikanske borgerkrigen som ble henrettet for krigsforbrytelser. Han var anklaget for å personlig ha drept 13 fanger, for å ha beordret vaktene til avfyre musketter mot fangene og for å bruke hunder på fangene.

Da leiren var på sitt største i august 1864 hadde den rundt 32 000 nordstatsfanger. 3000 fanger døde månedlig forårsaket av sykdom, dysenteri og underernæring. Av de 45 000 fangene som var fengslet i Andersonville i løpet av leirens 14 måneder lange eksistens døde nærmere 13 000 eller 28 %. Flere norskættede soldater led under de umenneskelige forholdene i Andersonville og mange kom aldri levende ut.

Under henrettelsen knakk ikke Wirz' nakke fra fra fallet, og de rundt 250 tilskuerne så på mens han sakte ble kvelt til døde.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Skyting med rifle, fettlapp og rundkule

  • Skyting med rifle, fettlapp og rundkule

   Å skyte en munnladningsrifle med rundkule er noe mange svartkruttskyttere har vært borti. Innen svartkruttskytingen så blir skyting med rundkule og munnladningsrifle regnet for å være noe av det mest utfordrende du kan begi deg utpå. Denne artikkelen beskriver hvordan du går fram for å lade en munnladningsrifle med rundkule. Artikkelen er spesielt vinklet mot nybegynnere som ikke har skutt med munnladningsvåpen før.

  404 (File not found)

  Antall visninger: 5647044

  svartkrutt.net kan dessverre ikke vise siden.

  Dette kan skyldes at siden er flyttet, har fått ny adresse eller ikke finnes.

  Forsøk å skriv inn adressen på nytt, eller bruk søkefunksjonen du finner i menyen til venstre.

  404 file not found

  The file could not be found.

  Try entering the correct address in your browser, or visit the English svartkrutt.net pages at this link: http://www.svartkrutt.net/english.php