Forum

Marked


Dagen i dag

30. november 1700

Slaget ved Narva i den store nordiske krig regnes som en av de største seirene i svensk historie. I november... Les mer ...

Dagen i går

29. november 1864

Sand Creek-massakren


30. november 1700

Slaget ved Narva
Slaget ved Narva i den store nordiske krig regnes som en av de største seirene i svensk historie. I november 1700 hadde russerne under tsar Peter den store beleiret den estiske byen Narva, lengst øst i det svenske østersjøriket.

Kong Karl 12. hadde kommet fra Sverige med en styrke på 8 140 mann og inne i byen hadde han rundt 2 500 soldater. Russerne var i overtall, rundt 37 000 mann. Om man regner med stort og smått, var de kanskje over 80 000.

Den svenske hæren ble ledet av kongen selv, assistert av general Carl Gustaf Rehnskiöld, mens russerne ble kommandert av hertugen av Croy. Tsar Peter hadde forlatt hæren bare noen dager tidligere.

Klokka to den 30. november (etter den gregorianske kalender) ble to signalraketter sendt opp som tegn på at striden kunne ta til. Artilleriet åpnet straks ild. I det samme endret været seg radikalt. Det blåste opp en snøstorm, rett i øynene på russerne. Da svenskene fikk se dette var de ikke sene om å gå til angrep. De slo raskt gjennom de russiske linjene og hele den russiske hæren fikk panikk. Mange flyktet fra slagmarken og druknet i Narvaelven.

Tapene var store: Russerne mistet over 15 000, mens Sveriges tap var på beskjedne 667 mann. De overlevende russerne overga seg og la ned våpnene sine. Seierherrene samlet inn over 20 000 musketter.

29. november 1864


Sand Creek-massakren
En fredelig landsby med cheyenne- og arapaho-indianere ble angrepet og ødelagt ved Sand Creek i Colorado av en styrke på 700 mann fra Colorady Territorys milits ledet av oberst, metodistprest og indianerhater John Chivington. I henhold til en avtale fra 1851 var området cheyenne- og arapaho-land, men avtalen var ikke verdt papiret den var skrevet på da det ble funnet gull i området i 1858.

Indianerne trodde sågar at de var under beskyttelse av den amerikanske regjeringen, og høvding Black Kettle hadde heist det amerikanske flagget utenfor tipien sin. Da Chivington angrep ble det også heist et hvitt flagg for å symbolisere at leiren var fredelig.

De hvite soldatene for hardt frem, og de fleste drepte var kvinner og barn. Mange ble lemlestet og skamfert på det groveste. Mellom 70 og 163 indianere ble drept, mens Chivington hadde 24 drepte og 52 sårede. Black Kettle – eller Sorte Kjele på norsk – overlevde massakren, men ble drept av George A. Custers 7. kavaleriregiment ved Washita fire år senere.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Laging av egne blyhagl

  • Laging av egne blyhagl

   Blyhagl er nå forbudt å bruke både på jakt og til baneskyting. Da denne artikkelen ble skrevet var blyhagl fremdeles lovlig. Artikkelen er fremdeles relevant, for skyttere som er tilknyttet Norsk svartkruttunion har dispensjon til å bruke blyhagl på bane. Du trenger heller ikke bruke bly når du lager hagl, du kan like gjerne bruke vismut. Denne artikkelen forteller deg hvordan du kan lage dine egne hagl.

  404 (File not found)

  Antall visninger: 10696253

  svartkrutt.net kan dessverre ikke vise siden.

  Dette kan skyldes at siden er flyttet, har fått ny adresse eller ikke finnes.

  Forsøk å skriv inn adressen på nytt, eller bruk søkefunksjonen du finner i menyen til venstre.

  404 file not found

  The file could not be found.

  Try entering the correct address in your browser, or visit the English svartkrutt.net pages at this link: http://www.svartkrutt.net/english.php