Forum

Marked


Dagen i dag

21. april 1836

Slaget ved San Jacinto ble utkjempet 21. april 1836 mellom Mexico og Republikken Texas som en del av... Les mer ...

Dagen i går

20. april 1808

Kampen ved Hemnes kirke


21. april 1836

Slaget ved San Jacinto
Slaget ved San Jacinto ble utkjempet 21. april 1836 mellom Mexico og Republikken Texas som en del av revolusjonen i Texas. General Sam Houston beseiret, med sine styrker på cirka 1 400 soldater, den 800 mann store meksikanske styrken under ledelse av president Antonio López de Santa Anna ved San Jacinto. Slaget pågikk kun i cirka tyve minutter og de meksikanske tapene var 630 døde, 208 sårede og 562 ble tatt til fange. Tapene på Texas side var betydelig mindre, ni døde og 26 skadde.

Den mexikanske presidenten, Santa Anna, ble tatt til fange dagen etter og ble holdt som krigsfange. Kort tid etterpå signerte han fredstraktaten som krevde at de meksikanske styrkene skulle forlate regionen og bane vei for den nye uavhengige Republikken Texas.

Under slaget skal texanerne ha brukt kampropene «Husk Alamo!» og «Husk Goliad!»

20. april 1808


Kampen ved Hemnes kirke
Christian August sendte den 20. april to kompanier under kapteinene Heyerdahl og Zarbell mot Hemnes. Det kom snart rykter om at svenskene var på anmarsj, og Heyerdahl brøt da opp med sitt kompani og dro tilbake til Fetsund. Zarbell sto da ved passet vest for gården Lund, øst for Hemnes kirke. Zarbell rykket fram mot gården, og fant et svensk jegerkompani som ble jaget ut av stillingen, og som trakk seg nesten en halv mil tilbake til Opsal og Krok i Rødenes. Her sto de nordligste svenske stillingene. Her var også brigadesjefen, oberst Cederström. Kompanisjefen fikk ordre om å gå tilbake og konfrontere det norske kompaniet, som var blitt stående ved Lund. Svenskene forsøkte å kaste Zarbell og hans menn ut av stillingen, men forgjeves. Da de hadde mistet en fjerdedel av styrken, måtte svenskene gi seg og gå tilbake. Så var det ingen bevegelse i stillingene på en stund. Zarbell nyttet tiden til å gjøre seg grundig kjent i trakten ned mot, og til dels bak de svenske linjene.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Lag papirpatroner til perkusjonsrevolver

    • Lag  papirpatroner til perkusjonsrevolver

      På 1800-tallet brukte militære styrker nesten utelukkende patroner til perkusjonsrevolvere. Som regel var patronene laget av papir, men noen var produsert av svine- eller fåretarmer, men andre var laget av tinnfolie. Denne artikkelen viser hvordan du kan lage dine egne papirpatroner.

    Vakre våpen – svart krutt kommer i ny utgave

    Publisert: 30. oktober 2016 av Øyvind Flatnes.
    Antall visninger: 7210

    Jeg får stadig spørsmål om Vakre våpen – svart krutt: Svartkruttvåpen i krig, jakt og konkurranse kommer i nytt opplag. Til nå har svaret vært nei, men siden det tydeligvis fremdeles er interesse for boken har jeg bestemt meg for å trykke opp en revidert versjon i et nytt begrenset opplag.

    Forlaget som ga ut førsteutgaven eksisterer ikke lenger, så denne gangen vil jeg gi ut boken via svartkrutt.net.



    Oppdatert 14.03.2017: Bokrevisjonen er nå ferdig!
    Bokens nye tittel er Skyting med gamle våpen: Fra steinalderbue til svartkruttpatron og kan kjøpes i butikken. Der finner du også mer informasjon om boken.

    Oppdatering 5. januar 2017:
    Følg progresjonen på bloggen:

    Om boken

    Vakre våpen – svart krutt: svartkruttskyting i krig, jakt og konkurranse var den eneste boka i sitt slag på norsk. Den ble utgitt i 2005 og ble utsolgt fra forlaget rundt 2010. Den ble skrevet for deg som er interessert i gamle våpen, svartkruttvåpen og jakt- og militærhistorie. Hundrevis av fargebilder og illustrasjoner tar deg gjennom våpenhistorien fra middelalderen til ca. 1890. I tillegg lærer du hvordan våpnene skytes og lades.

    • Pris: Foreløpig ukjent, sannsynligvis mellom 400 og 500 kroner
    • Sideantall: 192
    • Forlag: www.svartkrutt.net
    • Innbinding: Hard perm
    • Format: 21 x 27 cm

    Spørsmål og svar

    Spørsmål: Når kommer den nye utgaven?
    Svar: Sannsynligvis i løpet av første kvartal i 2017.

    Spørsmål: Jeg har førsteutgaven av Vakre våpen fra før. Trenger jeg den nye?
    Svar: Dersom du liker å se på bilder så vil du kanskje like på ha begge to, men legger du mest vekt på tekstlig innhold klarer du deg fint med den gamle.

    Spørsmål: Hva betyr det at boken er revidert?
    Svar: Kapitlene og oppbygningen er identiske med førsteutgaven, men teksten er litt forandret. Noe utdatert tekst er fjernet og erstattet. Litt er lagt til og litt er fjernet. Den største forskjellen er i bildematerialet som nå blir av vesentlig høyere kvalitet. Mellom 60 og 80 % av det gamle bildematerialet vil bli byttet ut. Noen av de nye bildene er tidligere brukt i From Musket to Metallic Cartridge, mens andre er helt nye. Omslaget vil også være annerledes.

    Spørsmål: Hva er forskjellen på denne boken og From Musket to Metallic Cartridge?
    Svar: From Musket to Metallic Cartridge er skrevet på engelsk, og er i tillegg mer omfattende. Den har seks–syv kapitler du ikke finner i Vakre våpen. Dersom du leser greit engelsk vil jeg anbefale From Musket to Metallic Cartridge. Den blir sannynligvis også billigere enn den nye reviderte norske boken.

    Spørsmål: Blir det noe av eboken det har vært snakk om tidligere?
    Svar: Sannsynligvis ikke. Basert på erfaringer med Kindle- og ePub-versjonene av From Musket to Metallic Cartridge så ser det ut til at målgruppen for mine bøker foretrekker papirbøker.