Forum

Marked


Dagen i dag

6. desember 1833

Sørstatsoffiseren John S. Mosby ble født. Mosby praktiserte som advokat før krigen, og selv om han var... Les mer ...

Dagen i går

5. desember 1839

George Armstrong Custer ble født


6. desember 1833

John Singleton Mosby ble født
Sørstatsoffiseren John S. Mosby ble født. Mosby praktiserte som advokat før krigen, og selv om han var motstander av at sørstatene skulle tre ut av unionen meldte han han seg inn den konføderte hæren der han som 28-åring ble innrullert som mening i Washington Mounted Rifles. Han steg raskt i gradene og ble etter hvert leder av partisanavdelingen Mosby's Rangers.

Han er kjent for å ha ledet 29 menn i et dristig raid langt bak nordstatslinjene i mars 1863 der hans menn tok til fange tre nordstatsoffiserer, blant annet brigadegeneral Edwin H. Stoughton, 30 menige og 58 hester – uten at et skudd ble avfyrt.

Mosby skrev i memoarene sine at han overrasket Stoughton i senga og vekket ham med et «klaps på den bare ryggen hans». Den indignerte og søvndrukne generalen spurte hva dette skulle bety, hvorpå Mosby spurte om han noen gang hadde hørt om «Mosby». Generalen svarte: «Ja, har du fakket ham?» «Jeg er Mosby» svarte sørstatsrangeren foran den sjokkerte generalen.

Da krigen var over nektet Mosby å overgi seg og holdt ut i to måneder til før han ble benådet av general Ulysses S. Grant. Etter krigen fortsatte han som advokat, og ble også valgkampleder for general Grant som senere ble president. At han menget seg med det mange i sør så på som fienden gjorde ham upopulær i hjemstaten Virginia.

Mosby døde 30. mai 1916, 82 år gammel.

5. desember 1839


George Armstrong Custer ble født
Den amerikanske kavalerioffiseren George Armstrong Custer ble født. Custer var general i den amerikanske borgerkrigen og oberstløytnant i de påfølgende indianerkrigene.

Custer var utdannet ved West Point, hvor han ble uteksaminert i 1861 som dårligst i klassen, rett etter at borgerkrigen brøt ut. Han avanserte raskt, og fikk tilnavnet «guttegeneralen» da han ble general allerede 23 år gammel. Han var en fargerik og pågående militær leder gjennom flere av slagene under borgenkrigen. Han var kjent for sitt mot, og tidvis dumdristighet, da han i front ledet sine menn og nærmest hev dem inn i kamp. Custer gikk tilbake til sin gamle grad av oberstløytnant da borgerkrigen var over.

36 år gamle Custer og flere kompanier av US 7th Cavalry ble utslettet av en sammensatt indiansk styrke, ledet av Crazy Horse og Sitting Bull under slaget ved Little Bighorn i juni 1876.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Laging av egne blyhagl

    • Laging av egne blyhagl

      Blyhagl er nå forbudt å bruke både på jakt og til baneskyting. Da denne artikkelen ble skrevet var blyhagl fremdeles lovlig. Artikkelen er fremdeles relevant, for skyttere som er tilknyttet Norsk svartkruttunion har dispensjon til å bruke blyhagl på bane. Du trenger heller ikke bruke bly når du lager hagl, du kan like gjerne bruke vismut. Denne artikkelen forteller deg hvordan du kan lage dine egne hagl.

    Vakre våpen – svart krutt kommer i ny utgave

    Publisert: 30. oktober 2016 av Øyvind Flatnes.
    Antall visninger: 7153

    Jeg får stadig spørsmål om Vakre våpen – svart krutt: Svartkruttvåpen i krig, jakt og konkurranse kommer i nytt opplag. Til nå har svaret vært nei, men siden det tydeligvis fremdeles er interesse for boken har jeg bestemt meg for å trykke opp en revidert versjon i et nytt begrenset opplag.

    Forlaget som ga ut førsteutgaven eksisterer ikke lenger, så denne gangen vil jeg gi ut boken via svartkrutt.net.



    Oppdatert 14.03.2017: Bokrevisjonen er nå ferdig!
    Bokens nye tittel er Skyting med gamle våpen: Fra steinalderbue til svartkruttpatron og kan kjøpes i butikken. Der finner du også mer informasjon om boken.

    Oppdatering 5. januar 2017:
    Følg progresjonen på bloggen:

    Om boken

    Vakre våpen – svart krutt: svartkruttskyting i krig, jakt og konkurranse var den eneste boka i sitt slag på norsk. Den ble utgitt i 2005 og ble utsolgt fra forlaget rundt 2010. Den ble skrevet for deg som er interessert i gamle våpen, svartkruttvåpen og jakt- og militærhistorie. Hundrevis av fargebilder og illustrasjoner tar deg gjennom våpenhistorien fra middelalderen til ca. 1890. I tillegg lærer du hvordan våpnene skytes og lades.

    • Pris: Foreløpig ukjent, sannsynligvis mellom 400 og 500 kroner
    • Sideantall: 192
    • Forlag: www.svartkrutt.net
    • Innbinding: Hard perm
    • Format: 21 x 27 cm

    Spørsmål og svar

    Spørsmål: Når kommer den nye utgaven?
    Svar: Sannsynligvis i løpet av første kvartal i 2017.

    Spørsmål: Jeg har førsteutgaven av Vakre våpen fra før. Trenger jeg den nye?
    Svar: Dersom du liker å se på bilder så vil du kanskje like på ha begge to, men legger du mest vekt på tekstlig innhold klarer du deg fint med den gamle.

    Spørsmål: Hva betyr det at boken er revidert?
    Svar: Kapitlene og oppbygningen er identiske med førsteutgaven, men teksten er litt forandret. Noe utdatert tekst er fjernet og erstattet. Litt er lagt til og litt er fjernet. Den største forskjellen er i bildematerialet som nå blir av vesentlig høyere kvalitet. Mellom 60 og 80 % av det gamle bildematerialet vil bli byttet ut. Noen av de nye bildene er tidligere brukt i From Musket to Metallic Cartridge, mens andre er helt nye. Omslaget vil også være annerledes.

    Spørsmål: Hva er forskjellen på denne boken og From Musket to Metallic Cartridge?
    Svar: From Musket to Metallic Cartridge er skrevet på engelsk, og er i tillegg mer omfattende. Den har seks–syv kapitler du ikke finner i Vakre våpen. Dersom du leser greit engelsk vil jeg anbefale From Musket to Metallic Cartridge. Den blir sannynligvis også billigere enn den nye reviderte norske boken.

    Spørsmål: Blir det noe av eboken det har vært snakk om tidligere?
    Svar: Sannsynligvis ikke. Basert på erfaringer med Kindle- og ePub-versjonene av From Musket to Metallic Cartridge så ser det ut til at målgruppen for mine bøker foretrekker papirbøker.