Forum

Marked


Dagen i dag

21. september 1860

Slaget ved Palikao ble utkjempet under den andre opiumskrigen mellom en engelsk-fransk styrke og... Les mer ...

Dagen i går

20. september 1854

Slaget ved Alma


21. september 1860

Slaget ved Palikao
Slaget ved Palikao ble utkjempet under den andre opiumskrigen mellom en engelsk-fransk styrke og Qing-dynastiet i Kina. Kineserne mønstret 50 000 mann, mens de vestlige kun hadde 10 000 under våpen. De vestlige styrkene seiret likevel, og kunne nå marsjere inn i Beijing – noe som markerte slutten på Qing-imperiet.

20. september 1854


Slaget ved Alma
Slaget ved Alma var et slag under Krimkrigen som sto mellom Russland på den ene siden og Frankrike og Storbritannia på den andre. De engelsk-franske styrkene gikk i land på Krim 13. september 1854. Seks dager senere marsjerte de allierte inn i landet til de kom til elven Alma, der russerne under ledelse av fyrst Mensjikov ventet på dem på et fjellplatå der de hadde bygd opp gode stillinger. Gortsjakov kommanderte russernes høyre fløy, Kirjakov den venstre.

Etter vanskeligheter med å koordinere det allierte angrepet mellom de øverste befalshaverne Marsjall Arnaud og Lord Raglan klarte Pierre Bosquets franske divisjon å nå platået. Britene skulle foreta et lignende angrep på den høyre fløyen, men det var dårlig koordinert, og man ungikk en katastrofe bare takket være de britiske soldatenes utholdenhet. I mellomtiden klarte franskmennene å få en divisjon til opp på platået, og med det avgjøre slaget.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

    • Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

      De beste kulene er de du støper selv, og ikke er det særlig vanskelig heller. Det kan gjøres komplisert, men det kan også gjøres enkelt. Denne artikkelen viser deg hvordan du støper svartkruttkuler

    Informasjon om marinekammerladere ønskes!

    Publisert: 20. oktober 2017 av Øyvind Flatnes.
    Antall visninger: 3675

    Har du en marinekammerlader? Da er jeg interessert i litt informasjon om den i forbindelse med et bokprosjekt. Jeg vil sette stor pris på om du vil legge inn litt opplysninger ditt gevær eller geværer.


    Hvordan gjør jeg det?
    Fyll inn opplysningene på denne siden: http://www.svartkrutt.net/marine/ Du vil få en del hjelp underveis dersom du ikke er sikker på hvilken modell du har.

    Hva skal informasjonen brukes til?
    Opplysningene skal brukes i en bok om de norske kammerladningsgeværene som er under arbeid. Informasjon om serienumre, produksjonsår, sikter etc. kan bidra til at jeg kan sette opp en oversikt over antall produserte våpen og når de ble produsert. Informasjonen kan også gi et bilde av variasjoner innenfor de ulike modellene. Uansett hvilken marinekammerlader du har, kan akkurat din være med på gi et bedre bilde av historien til Marinens våpen.

    Hvilke våpen er relevante?
    Alle Marinens 18 lødige og 4 linjers kammerladningsgeværer og kobberhylsepatronomgjøringer av disse. Remington-geværer som er bygget om fra Marinens M/1860 kammerlader er også av interesse.

    Hvordan vet jeg om kammerladeren min er laget for Marinen?
    Gå inn på lenken over og se teksten og bildene som beskriver de forskjellige modellene. De fleste har et kammer som den på bildet under, men det finnes flere varianter. Det er laget klart flest kammerladere for Hæren, men dersom du er i tvil om du har en av Marinens våpen, ta kontakt med meg via dette skjemaet: http://www.svartkrutt.net/innhold/vis.php?id=12



    Se også denne tråden på forumet: http://www.forum.svartkrutt.net/index.php?mode=thread&id=24526