Forum

Marked


Dagen i dag

18. januar 1628

Det Trondhjemske regiment ble opprettet. Regimentet bestod av tre infanterikompanier fra Trondhjems len samt... Les mer ...

Dagen i går

17. januar 1846

Approbasjon av kammerladningsgevær modell 1846


18. januar 1628

Det Trondhjemske regiment ble opprettet
Det Trondhjemske regiment ble opprettet. Regimentet bestod av tre infanterikompanier fra Trondhjems len samt det tidligere oppsatte Jämtlandske kompani. Første sjef var lensherren, oberstløytnant Jens Hermansson Juel.

Fra 1718 til 1789 var regimentet delt i tre regimenter. Første regiment hadde kompanier i Innherred; andre regiment hadde kompanier i Nordmøre, Romsdal, Meldal og Oppdal; tredje regiment hadde kompanier i Orkdal, Selbu, Gauldalen og Fosen.

Fra 1789 til 1817 var de tre regimentene samlet i to: Første trondhjemske infanteriregiment og annet trondhjemske infanteriregiment. Etter 1817 var regimentene samlet i Trondhjemske infanteribrigade.

En beryktet offiser i regimentet var oberst Benedict Kress, som var kommandant ved Skånes skanse i Levanger. Kress ble henrettet i Trondheim i 1649 for å ha skutt mot sine egne soldater med kanon. Én soldat ble drept. Året før hadde han hugget i hjel en av sine soldater med kårde.

17. januar 1846


Approbasjon av kammerladningsgevær modell 1846
Det norske kammerladningsgeværet modell 1846 ble approbert. Geværene ble produsert i Norge ved Kongsberg Våpenfabrikk, ved A. Francotte i Liège i Belgia og Våpenfabrikken Crause i Herzberg i nåværende Tyskland. Modell 1846 var en forbedret utgave av modell 1842, som var den første approberte kammerladermodellen. Et uforandret modell 1846 kammerladningsgevær er i dag svært sjeldent og det kjennes kun få eksemplarer.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Kuler til 18 lødig kammerlader

    • Kuler til 18 lødig kammerlader

      Det er ikke alltid lett å skaffe seg kuler eller kuletang til 18 lødige kammerladere. Original ble det brukt tre typer kuler i kammerladeren: først rundkuler, deretter en tung spisskule med én rille, og til slutt en lettere spisskule med to riller. Denne artikkelen tar for seg de forskjellige kammerladerkulene.

    Hvordan kvesse flinten på en flintlås?

    Kategori: Hobbyverksted
    Publisert: 2001.
    Redigert: 12. november 2007.
    Antall visninger: 10287
    Read article in English

    Kvessing av flintstein

    På illustrasjonen kan du se operasjonen
    som er beskrevet over. Du trenger
    kanskje litt trening før du får tak på
    kvessingen, men det er absolutt
    ikke vanskelig.

    Du trenger absolutt ikke kaste flintsteiner om de begynner å bli litt slitt eller ikke vil lage gnister lenger. Her er en enkel måte å gjøre flinten så god som ny igjen: Jeg bruker en stålspiker som jeg har kappet av rett over spissen. På spikeren files det inn et hakk på enden på ca. en cm. i lengde, omtrent over halve spikeren. Hakket skal være i 90 graders vinkel. Når det skal kvesses settes haken på spikeren mot eggen på flinten i ca. 30 graders vinkel ut fra flinten, og det kakkes lett på spikerhodet med en liten hammer. Da skal en liten bit av eggen falle av og «såret» der biten falt av vil bli skarpt. Gjør denne operasjonen langs hele eggen og du vil få en skarp flint igjen. Pass på å bruk briller, og gjør arbeidet utendørs. Silikosestøvet som oppstår når en arbeider med flint kan forårsake pusteproblemer og lungesykdommer hvis du blir overeksponert.

    Du kan også bruke en liten messinghammer, eller for eksempel baksiden på en knivsegg til å kvesse flinter med. Kakk lett på flinteggen fra oversiden, og du vil oppnå samme effekt som beskrevet over.

    Du kan lese mer om flintlåsen i Vakre våpen - svart krutt: Svartkruttvåpen i krig, jakt og konkurranse.