Forum

Marked


Dagen i dag

21. september 1860

Slaget ved Palikao ble utkjempet under den andre opiumskrigen mellom en engelsk-fransk styrke og... Les mer ...

Dagen i går

20. september 1854

Slaget ved Alma


21. september 1860

Slaget ved Palikao
Slaget ved Palikao ble utkjempet under den andre opiumskrigen mellom en engelsk-fransk styrke og Qing-dynastiet i Kina. Kineserne mønstret 50 000 mann, mens de vestlige kun hadde 10 000 under våpen. De vestlige styrkene seiret likevel, og kunne nå marsjere inn i Beijing – noe som markerte slutten på Qing-imperiet.

20. september 1854


Slaget ved Alma
Slaget ved Alma var et slag under Krimkrigen som sto mellom Russland på den ene siden og Frankrike og Storbritannia på den andre. De engelsk-franske styrkene gikk i land på Krim 13. september 1854. Seks dager senere marsjerte de allierte inn i landet til de kom til elven Alma, der russerne under ledelse av fyrst Mensjikov ventet på dem på et fjellplatå der de hadde bygd opp gode stillinger. Gortsjakov kommanderte russernes høyre fløy, Kirjakov den venstre.

Etter vanskeligheter med å koordinere det allierte angrepet mellom de øverste befalshaverne Marsjall Arnaud og Lord Raglan klarte Pierre Bosquets franske divisjon å nå platået. Britene skulle foreta et lignende angrep på den høyre fløyen, men det var dårlig koordinert, og man ungikk en katastrofe bare takket være de britiske soldatenes utholdenhet. I mellomtiden klarte franskmennene å få en divisjon til opp på platået, og med det avgjøre slaget.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Muskettens forskjellige deler

    • Muskettens forskjellige deler

      Denne artikkelen tar for seg de forskjellige delene en flintlåsmuskett består av. Her kan du se en deletegning, og lese navnene på de forskjellige delene. Betegnelsene i denne artikkelen er basert på gammel norsk terminologi, og musketten er en typisk norsk-dansk infanterimuskett.

    Skyting med perkusjonsrevolver

    Kategori: Håndvåpen
    Publisert: 2001.
    Redigert: 16. november 2007.
    Antall visninger: 21263
    Read article in English
    Perkusjonsrevolver

    Colt Walker. Dette var i sin tid en gedigen revolver som var verdens kraftigste revolver til langt ut på 1900-tallet.

    Perkusjonsrevolveren er kanskje det svartkruttvåpen som blir mest brukt i Norge i dag. De første perkusjonsrevolverne kom på slutten av 1830-tallet, og oppfinneren skal ha vært en viss Samuel Colt. En av de første modellene som ble tatt i bruk var Paterson Colten. Denne ser ut som den mangler både avtrekker og ladearm, men avtrekkeren spratt ned når hanen ble spent, og i tillegg fugte det med et seperat ladeverktøy.

    Perkusjonsrevolver Perkusjonsrevolver

    Fra venstre: Paterson-revolver og Colt 1860 Army.

    De første som fikk prøvd denne revolveren i strid var The Republic of Texas sine rangere på slutten av 1830-tallet. 15 rangere som var bevæpnet med de nye Paterson-revolverne beseiret en flokk på ca. 100 comanchekrigere. Denne trefningen skjedde ved Plum Creek, nær San Antonio. Etter dette fikk flere øynene opp for Colts revolver, og i årene som fulgte skulle tusenvis av dem bli produsert.

    Senere laget Samuel Colt Walker-revolveren. Denne var også et redskap for Texas rangeren. En av forbedringene på denne var at ladearmen var festet under løpet, noe som gjorde ladingen enklere. I 1846 var Republikken Texas enda en gang i konflikt med Mexico, denne gangen støttet av USA. 1000 Walker Colter ble bestilt av Texas, og ranger kaptein Samuel Walker ble sendt østover til Samuel Colt for å diskutere hvordan texanerne ville ha våpenet. Colt Walker er et beist av en revolver: løpet er på 9 tommer og kaliberet er .44. Den mest kjente perkusjonsrevolveren fra Colt må være 1860 Army-revolveren. Den var i .44 kaliber, og var soldatenes favoritt under borgerkrigen i USA, og også den revolveren som var mest brukt.

    Perkusjonsrevolver

    Remington New Army.

    Det var ikke bare Colt som produserte perkusjonsrevolvere. Flere fulgte etter i årene som fulgte. På dagens replikamarked er det stort sett Remington New Army og Rogers & Spencers modeller som er vanligst. Alle Colt-revolverne hadde åpen ramme. Med åpen ramme menes i denne sammenhengen at ramma ikke går rundt hele tønna; det mangler på oversiden over tønna. Både Remingtons og Rogers & Spencers revolvere hadde derimot heldekkende rammer. Dette medførte at de var mer robuste, og dermed mer stabile presisjonsmessig. På midten av 1800-tallet var Colts revolvere derimot umåtelig populære. I dag foretrekker nok de fleste seriøse konkurranseskytterne en Remington eller Rogers & Spencer, laget av enten Hege, Pietta eller Uberti. Disse tre fabrikantene er nok de som lager de beste kopiene av 1800-tallets perkusjonsrevolvere.

    Lade en perkusjonsrevolver

    Perkusjonsrevolveren kan egentlig kalles en munnlader, selv om kula og kruttet ikke stappes ned munningen, men i tønna forfra. Den lades altså med løst krutt, eventuelt en forladning, og en rundkule. Slik gjør du når du skal lade: Hold revolveren i venstrehånda med munningen pekende oppover og munningen bort fra ansiktet. Hanen skal være i halvspenn slik at sylinderen, eller tønna om du vil, kan rotere. Hell oppi ferdig oppmålte svartkruttladninger i hvert kammer. FFFg eller sveitser 2 er de mest brukte granuleringene. Av sikkerhetshensyn er det mange som lar være å helle krutt i ett av kamrene, slik at hanen kan hvile på dette om skuddet ikke skal avfyres med en gang. Legg en smurt filtpropp over kruttet og før den på plass med ladearmen. Noen smører egnet svartkruttfett over kulene i tønna, men det er etter min mening grisete, og gir som regel ikke bedre presisjon sammenlignet med bruk av filtpropper. Fett over kulene ble heller ikke brukt originalt. Noen mener også at fettet forhindrer kjedeantenning. Ikke stol blindt på det!

    Perkusjonsrevolver

    Lading.

    Når alle kamrene er fyllt med svartkrutt legges en rundkule av korrekt diameter over kammeret. Deretter roteres sylinderen på en slik måte at rundkula ligger rett under ladehendelen. Press kula ned i kammeret med ladehendelen til den ligger an mot kruttet. Gjenta dette til alle kulene er på plass. Nå er revolveren ferdig til å skyte med, bare en ting mangler, nemlig tennhettene. Pek revolveren i retningen blinken, og sett på tennhetter på hver nippel. Det er en fordel å klemme hettene ørlite sammen før du setter dem på, hvis ikke kan de lett falle av under avfyring. Sørg for at de sitter som de skal. Løse tennhetter kan resultere i kjedeantenning av flere kamre. Jeg har selv stått ved siden av en Walker Colt som gikk av på denne måten. Det er ikke å anbefale!

    Tips om skyting med perkusjonsrevolver

    Er du nybegynner på området ønsker å gå til anskaffelse av en perkusjonsrevolver er det et par ting du bør vite. Skal du bruke den til konkurranseskyting ville jeg styrt unna Colt-revolverne. De har et dårlig rykte m.h.t. presisjon sammenlignet med f.eks. Remington New Army og Rogers & Spencer. Grunnen til dette ligger i at de to sistnevnte har en ramme rundt tønna som gjør den mer solid og stabil. Er du ute etter nostalgi og ikke bryr deg så mye om topp presisjon ville jeg valgt en Colt.

    Perkusjonsrevolver

    Skuddet går.

    Ladninger: Jeg skyter selv med en Uberti Remington kaliber .44. Den skyter best med ca 30 grains FFg svartkrutt bak en .454" diameter rundkule. Nye replikarevolvere tåler at en lader hele kammeret fullt med svartkrutt, men en må passe på at en får plass til kula. Å lade på denne måten gir sjelden god presisjon, de fleste finner den beste ladningen et sted mellom 20 og 30 grains med FFFg. FFg fungerer også glimrende i perkusjonsrevolver. Det merket jeg for noen år siden da jeg var tom for FFFg og måtte vente i månedsvis på ny forsyning. Eksperimentene med FFg ga gode resultater såfremt jeg gikk opp 3-4 grains på FFFg-ladningen. En smurt filtpropp mellom krutt og kule sørget for at slammet holdt seg bløtt. Mine erfaringer tilsier at beste ladning ligger et sted mellom 27 og 32 grains, men alle våpen er forskjellige. Hvis du bruker svake ladninger må du legge en forladning mellom kule og krutt sånn at det ikke blir luft mellom.

    Dersom du vil lese mer om perkusjonsrevolvere, så finner du et eget kapittel om dem i svartkruttboka Vakre våpen - svart krutt: Svartkruttvåpen i krig, jakt og konkurranse.