Forum

Marked


Dagen i dag

18. januar 1628

Det Trondhjemske regiment ble opprettet. Regimentet bestod av tre infanterikompanier fra Trondhjems len samt... Les mer ...

Dagen i går

17. januar 1846

Approbasjon av kammerladningsgevær modell 1846


18. januar 1628

Det Trondhjemske regiment ble opprettet
Det Trondhjemske regiment ble opprettet. Regimentet bestod av tre infanterikompanier fra Trondhjems len samt det tidligere oppsatte Jämtlandske kompani. Første sjef var lensherren, oberstløytnant Jens Hermansson Juel.

Fra 1718 til 1789 var regimentet delt i tre regimenter. Første regiment hadde kompanier i Innherred; andre regiment hadde kompanier i Nordmøre, Romsdal, Meldal og Oppdal; tredje regiment hadde kompanier i Orkdal, Selbu, Gauldalen og Fosen.

Fra 1789 til 1817 var de tre regimentene samlet i to: Første trondhjemske infanteriregiment og annet trondhjemske infanteriregiment. Etter 1817 var regimentene samlet i Trondhjemske infanteribrigade.

En beryktet offiser i regimentet var oberst Benedict Kress, som var kommandant ved Skånes skanse i Levanger. Kress ble henrettet i Trondheim i 1649 for å ha skutt mot sine egne soldater med kanon. Én soldat ble drept. Året før hadde han hugget i hjel en av sine soldater med kårde.

17. januar 1846


Approbasjon av kammerladningsgevær modell 1846
Det norske kammerladningsgeværet modell 1846 ble approbert. Geværene ble produsert i Norge ved Kongsberg Våpenfabrikk, ved A. Francotte i Liège i Belgia og Våpenfabrikken Crause i Herzberg i nåværende Tyskland. Modell 1846 var en forbedret utgave av modell 1842, som var den første approberte kammerladermodellen. Et uforandret modell 1846 kammerladningsgevær er i dag svært sjeldent og det kjennes kun få eksemplarer.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

    (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


    Uthevet artikkel

      Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

    • Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

      De beste kulene er de du støper selv, og ikke er det særlig vanskelig heller. Det kan gjøres komplisert, men det kan også gjøres enkelt. Denne artikkelen viser deg hvordan du støper svartkruttkuler

    Datainnsamling: skytterlagsgeværer fra KV

    Publisert: 18. april 2018 av Øyvind Flatnes.
    Antall visninger: 3777

    Har du et sivilt kammerladningsgevær som er laget på Kongsberg Våpenfabrikk? Da er jeg interessert i litt informasjon om den i forbindelse med et bokprosjekt. Jeg vil sette stor pris på om du vil legge inn litt opplysninger ditt gevær eller geværer. De sivile Kongsberg-geværene blir ofte kalt skytterlagsgeværer, og var i hovedsak tiltenkt den sterkt voksende skytterbevegelsen i 1860-årene.


    Hvordan gjør jeg det?
    Fyll inn opplysningene på denne siden: http://www.svartkrutt.net/skytterlag. Du vil få en del hjelp underveis med bilder og tekst dersom du ikke er sikker på hvilken modell du har.

    Hva skal informasjonen brukes til?
    Opplysningene skal brukes i en bok om de norske kammerladningsgeværene som er under arbeid. Informasjon om serienumre, produksjonsår, sikter etc. kan bidra til at jeg kan sette opp en oversikt over antall produserte våpen og når de ble produsert. Informasjonen kan også gi et bilde av variasjoner innenfor de ulike modellene.

    Hvilke våpen er relevante?
    Alle Kongsbergs sivile 4 linjers kammerladningsgeværer og kobberhylsepatronomgjøringer av disse.

    Hvordan vet jeg om kammerladeren min er laget for sivile/skytterlag?
    Gå inn på lenken over og se teksten og bildene som beskriver de forskjellige modellene. Dersom du er i tvil om du har et skytterlagsgevær, ta kontakt med meg via dette skjemaet. Den mest iøynefallende forskjellen mellom de militære geværene til Hæren og Marinen og de sivile, er at de sivile har kolbekappe, løpsbånd og avtrekkerbøyle av jern i stedet for messing.

    Se også denne tråden på forumet: https://forum.svartkrutt.net/index.php?mode=thread&id=25992