Forum

Marked


Dagen i dag

29. november 1864

En fredelig landsby med cheyenne- og arapaho-indianere ble angrepet og ødelagt ved Sand Creek i Colorado av... Les mer ...

Dagen i går

28. november 1520

Ferdinand Magellan fant Stillehavet


29. november 1864

Sand Creek-massakren
En fredelig landsby med cheyenne- og arapaho-indianere ble angrepet og ødelagt ved Sand Creek i Colorado av en styrke på 700 mann fra Colorady Territorys milits ledet av oberst, metodistprest og indianerhater John Chivington. I henhold til en avtale fra 1851 var området cheyenne- og arapaho-land, men avtalen var ikke verdt papiret den var skrevet på da det ble funnet gull i området i 1858.

Indianerne trodde sågar at de var under beskyttelse av den amerikanske regjeringen, og høvding Black Kettle hadde heist det amerikanske flagget utenfor tipien sin. Da Chivington angrep ble det også heist et hvitt flagg for å symbolisere at leiren var fredelig.

De hvite soldatene for hardt frem, og de fleste drepte var kvinner og barn. Mange ble lemlestet og skamfert på det groveste. Mellom 70 og 163 indianere ble drept, mens Chivington hadde 24 drepte og 52 sårede. Black Kettle – eller Sorte Kjele på norsk – overlevde massakren, men ble drept av George A. Custers 7. kavaleriregiment ved Washita fire år senere.

28. november 1520


Ferdinand Magellan fant Stillehavet
Ferdinand Magellan seilte gjennom Magellanstredet utenfor Sør-Amerika, og ble med det den første europeer som så Stillehavet. Han fant innløpet allerede 21. oktober, men passasjen var som en labyrint, full av bukter, viker og fjorder. Det var mange steder det var lett å velge feil. Om natten, da skipene lå til ankers, kunne de se blafrende lys fra land, så landet ble kalt Ildlandet – noe det heter det den dag i dag. Lysene stammet fra lokalbefolkningens ildsteder. Det tok 38 dager å lete seg gjennom stredet. I dag heter dette farlige stredet Magellanstredet.

Da de hadde kommet seg gjennom den utmattende labyrinten, åpnet et hav seg foran dem. Det var godt vær, havet lå stille og blankt, og de kalte det derfor Stillehavet. Men det var bare tre av ekspedisjonens fire gjenværende skip som fortsatte ferden. Det beste skipet i flåten, som underveis i stredet var blitt sendt ut for å undersøke en fjord, dukket aldri opp igjen. Skipet hadde snudd og satt kursen mot Spania.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Hva er svartkruttskyting?

  • Hva er svartkruttskyting?

   Hva er egentlig svartkruttskyting? Hva brukes svartkrutt til? Er det noe for meg? Denne artikkelen er for deg som lurer på hva svartkruttskyting egentlig dreier seg om. Etter å ha lest artikkelen har du forhåpentligvis fått svar på disse spørsmålene. Denne artikkelen anbefales som en introduksjon til svartkrutt.net

  Historien om marinegevær Modell 1843

  Publisert: 22. oktober 2021 av Øyvind Flatnes.
  Antall visninger: 304

  Klikk på lenken under for å lese mer om historien til Marinens 16-lødige glattløpede perkusjonsmuskett Modell 1843 og tappgeværvarianten av samme gevær!


  » Les mer...