Forum

Marked


Dagen i dag

18. juni 1815

Slaget ved Waterloo ble utkjempet nær Waterloo i dagens Belgia, da en del av Det forente kongeriket... Les mer ...

Dagen i går

17. juni 1876

Crazy Horse slo general Crook ved Rosebud


18. juni 1815

Slaget ved Waterloo
Slaget ved Waterloo ble utkjempet nær Waterloo i dagens Belgia, da en del av Det forente kongeriket Nederlandene. En fransk armé under keiser Napoleon I ble beseiret av styrker fra den syvende koalisjonen, bestående av en britisk-alliert armé ledet av feltmarskalk Arthur Wellesley (hertugen av Wellington) og en prøyssisk armé under feltmarskalk Gebhard von Blücher.

Slaget ved Waterloo var det avgjørende i felttoget og Napoleons siste. Nederlaget endte Napoleons styre som keiser av Frankrike og markerte slutten på hans hundre dagers retur fra eksil. Koalisjonsstyrkene invaderte Frankrike og gjeninnsatte kong Ludvig den 18. Napoleon abdiserte og ble sendt i eksil til St. Helena der han tilbrakte resten av sitt liv og døde i 1821. Slaget ved Waterloo avsluttet over tyve år med krig i Europa (revolusjonskrigene og napoleonskrigene) og innledet en periode med langvarig fred. Slaget er det mest omtalte og studerte i den vestlige militære historien.

17. juni 1876


Crazy Horse slo general Crook ved Rosebud
Slaget ved Rosebud ble utkjempet mellom den amerikanske hæren under general George R. Crook og en allianse av sioux- og cheyenne-indianere ledet av Crazy Horse. Indianerne overrasket soldatene ved Rosebud-elven, noe som førte til en seks timer lang kamp der indianerne klarte å stanse Crooks fremrykning i syv uker mens han ventet på forsterkninger.

Sammenlignet med andre slag under indianerkrigene var kampen både langvarig og blodig. Indianerne slåss innbitt og så ut til å akseptere tap fremfor å trekke seg tilbake – noe som var uvanlig under indianerkrigene.

Selv om Crook nå ikke avanserte lenger inn i indianerområdene skulle Crazy Horse og hans krigere kjempe i et enda større slag ved Little Bighorn-elven åtte dager senere. Motstanderne da var George A. Custer og det syvende kavaleriregiment.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Skyting med miniékuler og riflemuskett

  • Skyting med miniékuler og riflemuskett

   Riflemusketten var det dominerende våpenet under for eksempel Krim-krigen og dem amerikanske borgerkrigen. Under de rette forutsetningene kan riflemusketten være et meget presist våpen. En av kuletypene som ble brukt i riflemusketter var miniékula. Dette var en hulbaset langkule som utvidet seg i løpet når skuddet gikk av. Les mer om riflemusketten og miniékula her.

  Martini-Henry kaliber .577/.450 - del 2

  Kategori: Patronvåpen
  Publisert: 15. juni 2007 av Øyvind Flatnes.
  Redigert: 25. november 2007.
  Antall visninger: 20929
  Read article in English

  Skyting med svartkrutt i metallpatroner ser ut til å bli mer og mer populært. Svartkruttpatronene er ofte porten som leder inn til Norsk Svartkruttunion for mange skyttere. Her følger del to av artikkelserien om Martini-Henry, og denne gangen er fokuset satt på det NSU-medlemmer bør være mest interessert i, nemlig den praktiske bruken av disse gamle britiske militærriflene.

  Martini-Henry
  Sju Martini-Henry patroner og en .22 LR salongpatron til sammenligning.

  Min Martini-Henry-rifle ble kjøpt for en slikk og ingenting på en internettauksjon for ikke så lenge siden. Det er en Mk. IV med lang ladearm, noe som skulle tilsi at den ikke var brukt av britene, men av noen av kolonitroppene deres. Den ble laget ved den velkjente RSAF Enfield-fabrikken i 1887, noe som indikerer at den var en av de mange kaliber .402" Enfield-Martini-riflene som ble ombygd til Martini-Henry-rifler i kaliber .577/.450. Mk. IV ble som kjent ikke laget før i 1888, men det finnes en god del av denne modellen som har både 1886 og 1887 slått inn på låskassens høyre side. Alle disse er ombygd fra .402" Enfield-Martini-rifler. Det skulle vise seg at min rifle ikke hadde blitt brukt av verken britene eller noen av kolonitroppene deres. Under baksiktet fant jeg merkene som avslørte hvor rifla kom fra: N.E.P. og N.S. De sistnevnte initialene står for «Native Service» altså at rifla var avsett til innfødte tropper. N.E.P. viser til at rifla var brukt i Nepal, og sannsynligvis var den en av tusenvis av Martini-Henry-rifler som ble solgt til Nepal på 1800-tallet. Nepal var aldri britisk koloni, men kom under britisk innflytelse etter 1815. Bakgrunnen var at nepalske gurkha-soldater invaderte Nord-India i 1814, og britene gikk til motangrep med fem armeer like etter. Fire av armeene ble utslettet, men den femte klarte å presse seg inn i Nepal, forserte gjennom Katmandu-dalen, og nærmet seg raskt hovedstaden. Kongen i Nepal fant det derfor klokest å be om fred. Britene gikk med på dette, og fikk nå rett til å krysse Nepal for å handle med Tibet. De fikk også tillatelse til å verve gurkha-soldater til den britiske hæren. Etter å ha utslettet fire av britenes fem armeer hadde disse soldatene satt seg i enorm respekt, og den dag i dag har britene gurkha-regimenter med soldater fra Nepal.

  Martini-Henry Martini-Henry

  Siktene på Martini-Henry-riflene er av typisk åpen militærtype.

  De to amerikanske selskapene «Atlanta Cutlery» og «International Military Antiques» gikk i 2003 sammen om å kjøpe tilbake tusenvis av Brown Bess, Enfield riflemusketter, Snidere og Martini-Henry-rifler tilbake fra Nepal. Mange av dem hadde ligget urørt på lager i over hundre år. Min spådom er at det kommer til å bli atskillig flere Martini-Henry-rifler å se på skytebanene i framtiden på grunn av dette kjøpet. Mange av våpnene er i svært god stand, men det rapporteres også om våpen som er ubrukelige til skyting. Det kommer vel an på hvor mye fuktighet det har vært på stedene der våpnene har blitt lagret. Mitt eksemplar manglet en bit av treverket under kolben og en liten flis på forskjeftet, men ellers var den i ok skytbar stand. Stokken virket kanskje noe tørr, og hadde også litt spor av tørråte på kolben. Løpet var flott inni, med selvfølgelig var munningen litt slitt. Det var også noe rustpitringer på pipa langs med forskjeftet, men ingenting som ville gjøre skyting farlig. Rifla ble tatt fra hverandre til den minste lille del, og mekanismen var blank og fin innvendig. Den var full av gammelt militært lagringsfett som hadde beskyttet stålet godt.

  Kuler og hylser

  Å skyte med en Martini-Henry-rifle krever litt arbeid i forkant. Blant annet må du skaffe deg kuler og hylser, og det er ikke det enkleste i verden. Hylser er det mulig få tak i gjennom for eksempel Parabellum og Midway, men prisene kan virke avskrekkende på de fleste. En pakke med 20 stk hylser fra Bertram koster svimlende 1620 kroner hos Midway, noe som gir et snitt på 81 kroner per hylse! Bertram-hylsene lages i Australia av Bertram Bullets og jeg fikk hylser direkte fra Bertram, fritt tilsendt med flypost, for 4,40 australske dollar pr. stk. Etter at alle avgifter var betalt var jeg nede i respektable 27 kroner per hylse. Hylser kan også skaffes fra britiske Kynamco, men ryktene sier at i disse dager får Kynamco hylser fra Bertram, så det er like greit å bestille direkte fra Australia dersom du velger å bestille fra utlandet. Det blir en del avgifter, som toll og porto, men det kan være verdt bryet likevel.

  Martini-Henry Martini-Henry

  Hjemmepresset martinikule og kule til .45-70.
  Til høyre: En .577/.450 Martini-Henry-patron og en
  .22 LR patron til sammenligning.

  Kuler bør det ikke være fullt så vanskelig å få tak i. Vær oppmerksom på at kula må velges på bakgrunn av hvilken modell du har. Mark I-III har en riflingsdiameter på rundt .465"-.467" (11,81-11,86 mm) og over bommene måler de ca. .449" (11,40 mm). Kulediameteren bør ligge på rundt riflingsdiameter, det vil si .465"-.467". Mark IV (som kan skilles fra de andre på den lange ladearmen) har en litt annerledes løpskonfigurasjon. Over bommene måler den ca. .453" (11,50 mm) og riflingsdiameteren er .470"-.472" (11,94-11,99 mm). Det vil si at Mk. IV må ha noe større kuler med en diameter rundt riflingsdiameteren, altså .470"-.472". Mange her til lands skyter med .45-70, og kulene til dette kaliberet måler mellom .457"-.459" (11,60-11,66 mm) og er altså ikke brukende i Martini-Henry, med mindre de papirvikles opp til korrekt diameter. De originale kulene var som nevnt i forrige del også papirviklet. «Naken» var kula .452" (11,48 mm), mens den var .465"-.468" (11,81-11,88 mm) med papir. Da Mk. IV kom i 1888 ble det brukt litt tykkere papir og kula målte mellom .470" og .473" (11,94-12,01 mm) etter vikling. Ammunisjonen for Mk. IV kunne forøvrig brukes i de tidligere modellene uten problemer.

  Martini-Henry

  Patron i kammer.

  Selv har jeg ikke kjøpt meg kuletang til min Martini-Henry. Jeg har i lengre tid gått og syslet med tanken på å lage meg en kaldpressingsdie for blykuler, og siden jeg trengte kuler til den gamle sliteren så var dette et godt påskudd for å realisere planene. Min modell ble laget i samarbeid med min bror Geir, som ikke er skytter, men som har et godt lag med metalldreiebenk. Selve dien var enkel nok. En tjukk stålsylinder ble boret opp på langs og slipt opp til .454". Deretter var det tid for å lage stemplene som skulle forme basen og nesa på kula. Stemplene ble laget av stålbolter som ble dreiet ned til .454" diameter. Som emner til kulene brukte jeg noen støpte .437" 525 grains kuler med glatte sider som var tiltenkt brukt i .45-70 med papirvikling. Kula ble sprayet med et tynt lag WD-40 før den ble ført inn i dien etterfulgt av de to stemplene. Dien ble satt mot et hardt underlag og ved hjelp av et par slag mot basestempelet ble kula presset i korrekt form. Kulene ble overraskende pene og jevne etter å ha blitt formet i såpass primitivt verktøy. De ble deretter sizet i en .454" die og til slutt papirviklet med fire lag med Eaton’s 9 lb. airmail paper med 25 % bomullsinnhold opp til en ferdig diameter på .470".

  Skal du kjøpe kuletang til Martini-Henry så kan du blant annet kjøpe over internett på http://www.oldyoti.com. Her får du kuler til både Mk. I-III og Mk. IV, med både smøreriller og glatte sider for papirvikling.

  De første skuddene

  Martini-Henry Martini-Henry

  Martini-Henry-riflene kan gi god presisjon
  dersom de får rett ladning.

  Hylsene fra Bertram var for trange i munningen til at jeg fikk ladet mine .470" papirviklede kuler i første omgang. Derfor brukte jeg en 405 grains .457" kule fra Lee til å skyteforme hylsene med. Presisjonen var som ventet ikke mye å skryte av. Det gikk ikke så mye bedre med de kaldpressede kulene mine. Hylsa ble ladet med 85 grains Wano Fg med litt dopapir over, en kartongskive og en 6 mm tjukk fettkake av bivoks og svinefett etterfulgt av en ny melkekartongskive. På 50 meter viste kulene tegn til ustabilitet. Hullene i blinken var ikke runde slik de skal være. Dette var noe jeg hadde fryktet, for hulbasen i kula hadde sannsynligvis for tynt skjørt. Nesa på kula var heller ikke av den mest tradisjonelle sorten, og jeg bestemte meg for å modifisere kula i begge ender. Skjørtet på kula ble gjort tykkere, hulbasen ble gjort grunnere og nesa fikk rundere profil. En ny haug med kuler ble papirviklet, denne gangen ble papiret viklet i motsatt retning av riflevridningen. Tanken var at papiret skulle slippe kula bedre for jeg hadde mistanker om at papiret fra de foregående skuddene ikke slapp kula etter at den hadde forlatt løpet. Denne gangen ble resultatet hyggeligere. Enda bedre gikk det da jeg byttet granulering fra Fg til FFg og minket ladningen til 80 grains. Det ble litt vel mye slam ved bruk av Fg. Fra benk på 50 meter målte den første femskuddssamlingen med den nye versjonen av kula 4,6 cm. En av kulene skled litt ut og fire av skuddene samlet seg innenfor 3 cm. Absolutt noe å arbeide videre med.