Forum
Marked
- Jarmann
- hylser 10,15 jarman
- Deler Kongsberg RB
- Remington RB N.Y. Militia SRC - 50/70
- E.M. Reilly & Co. Rook Rifle -antikk
- 38-40 hylser
- Remington Keene Repeterkarabin -antikk
Dagen i dag
28. april 1808
Slaget ved Strömstad den 28. april 1808 er en av de siste sjøstrider i historien mellom nordmennene og... Les mer ...
Dagen i går
27. april 1789
Slaget ved Strömstad
Slaget ved Strömstad den 28. april 1808 er en av de siste sjøstrider i historien mellom nordmennene og svenskene. Etter den dansk-norske krigserklæringen den 14. mars 1808 mobiliserte de dansk-norske myndighetene de norske styrkene på tilsammen 36 000 mann, men bare en mindre del var deployert til forsvaret mot Sverige.
Kommandør Lorents Fisker som ved krigsutbruddet var utnevnt som sjef for det norske sjøforsvaret, samlet til seg 30 kanonbåter ved Hvalerøyene for å forsvare sjøvegene mot Østfold. I de første ukene sendte Fisker ut mindre kontingenter som gikk på land flere ganger i nordre Båhuslen, ved et nattlig overfall syd for Svinesund ble 18 svensker tatt til fange uten motstand av løytnant Ager.
Med cirka 24 til 27 kanonbåter, trolig 11 kanonjoller og 13 til 16 kanonsjalupper med en besetning på over 1000 mann og 37 kanonskyts, samt 40 mindre skyts, rekognoserte kommandør Fisker kysttraktene langs nordre Båhuslen. Fisker dro til farvannet utenfor Strömstad den 27. april fordi han fikk rapporter om at svenskene sendte mindre styrker sammen med kanonbåtene til det strategiske viktige havnestedet.
Sjøslaget
Om morgenen den 28. april gikk den norske skjærgårdsflåten til angrep på Strömstad for å ødelegge de viktige forrådene der og de svenske kanonbåtene, og fordrive de svenske troppene som bevoktet forrådene. Kaptein Nordberg hadde forutsett dette og opprettet et landbatteri ved Furuholm som bevoktet innløpet til havnestedet. Der er sundet mellom Furuholm og Killingholm omkring 200 meter bredt.
Nordberg kom ut i sjøen med fem kanonsjalupper som rykket fram til midt i innløpet ved Furuholm. De hadde valgt et godt sted for forsvaret av innløpet, og sammen med landbatteriet holdt de stand mot en voldsom stor overlegenhet. I det trange farvannet maktet ikke nordmennene å fortsette mot den sterke ilden, deres overmakten var ikke mulig å bruke i slike forholder.
Etter en og en halv times skarp strid måtte nordmennene trekke seg tilbake med deres skadde kanonbåtene og et tap på 7 drepte og 4 hardt sårede. Svenskenes tap var på 4 døde og 15 sårede.
Rollene ble byttet en måned senere i Slaget ved Hvalerøyene, der 30 svenske kanonbåter ble stoppet og slått tilbake av 6 norske kanonbåter.
Mytteriet på HMS Bounty
Konflikten mellom kaptein William Bligh og førstestyrmann Fletcher Christian på HMS Bounty nådde et klimaks da kapteinen anklaget Fletcher for å stjele kokosnøtter fra hans private forråd. Dette ble den utløsende årsaken til mytteriet på Bounty dagen etter. Etter at mytteristene under ledelse av Christian hadde overtatt skipet lot de kapteinen og de 18 som var lojale mot han drive avgårde i en 23 fots lettbåt. Bligh og mesteparten av mannskapet overlevde en lang seilas på 3 600 nautiske mil fra mytteristedet til Dili på Timor i den lille båten, og fikk en heltemottagelse i Storbritannia.
Bligh har ofte blitt fremstilt som en tyrann i filmer og i bøker, men hvorvidt dette er historisk korrekt er tvilsomt. Dog var han kjent for sine voldsomme raseriutbrudd, og nettopp et slikt utbrudd kan ha vært den utløsende faktor til mytteriet.
Mytteristene var klar over at de risikerte dødsstraff dersom de ble funnet. De siste ni mytteristene slo seg sammen med seks tahitiske menn og elleve kvinner ned på Pitcairn. Den lille kolonien klarte seg ikke lenge. Ubalansen i antallet mellom menn og kvinner, og det faktum at de tahitiske mennene ble holdt nærmest som slaver, førte til uro. De fleste av mennene ble etterhvert drept. I 1808 var det bare en mytterist igjen, Alexander Smith. Han levde da sammen med ni tahitiske kvinner på øya, samt barn av de andre mytteristene.
Chat
Offline
Ingen påloggede.
(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)
Uthevet artikkel
Dette er strengt tatt ingen artikkel, men en bildeserie som viser hvordan du kan lade en 18 lødig kammerlader med papirpatron. De fleste kammerladerskytterne lader våpenet med krutt og kule separat, men dersom du vil være tidsriktig er dette eneste korrekte måten å gjøre det på.
Lade en kammerlader med papirpatron
Vakre våpen - svart krutt

Vakre våpen er kommet i ny og revidert utgave!
Tittelen er Skyting med gamle våpen: Fra steinalderbue til svartkruttpatron og kan kjøpes i butikken.
«Vakre våpen - svart krutt - svartkruttvåpen i krig, jakt og konkurranse» av Øyvind Flatnes er en bok beregnet på den som er interessert i den praktiske bruken av gamle skytevåpen. Denne boka er ment både som en innføring i bruken av gamle våpen og som en håndbok i svartkruttskyting for moderne svartkruttskyttere, både erfarne og nybegynnere. Boka ble kåret til «Årets beste fagbok» av dagbladet.nos lesere i 2005. Klikk her for å bla i boka!



Fra innsiden av Vakre våpen - svart krutt. Du kan se mer av innholdet ved
å klikke på «Bla i boka» i menyen.
Boka spenner over et vidt tidsrom: Kruttvåpnene begynte å dukke opp allerede sent i middelalderen og svartkruttet var i allmenn bruk fram til ca. 1900 da det røyksvake kruttet overtok.
Mens andre våpenbøker stort sett konsentrerer seg om selve våpnene vil du i denne boka få et innblikk i den praktiske funksjonen, bruken og bruksområdet til et vidt spekter av gamle våpen.
Hvor får jeg kjøpt boka?
Boka fås kjøpt i bokhandlerne landet over, eller du kan kjøpe den her på svartkrutt.net signert direkte fra forfatteren. Boka er på 190 sider, er i formatet 21 x 27 cm, hardcover med smussomslag og inneholder hundrevis av fargefotografier og tekniske illustrasjoner. ISBN: 8252929400.
Prisene varierer noe fra nettbutikk til nettbutikk, og du kan få den rimelig dersom du kjøper den på rett sted. Nedenfor er noen eksempler på nettbutikker og priser (pr. 3. mars 2008):
- Landbruksforlaget (nå Tun forlag) - forlaget som gir ut boka. - 399,- kr.
- Bokkilden - 399,- kr.
- Norli - 399,- kr.
- Adlibris (Norge) - 285,- kr.
- Adlibris (Sverige) - 359,- SEK
- Aalborg Våbenhandel (Danmark) - klikk på lenken «Bøger» - 485,- DKK