Forum

Marked


Dagen i dag

23. juli 1677

Beleiringen av den svenske havnebyen Marstrand varte mellom 6. og 23. juli 1677 under den skånske krig. I... Les mer ...

Dagen i går

22. juli 1298

Slaget ved Falkirk


23. juli 1677

Danmark-Norge erobret Marstrand fra Sverige
Beleiringen av den svenske havnebyen Marstrand varte mellom 6. og 23. juli 1677 under den skånske krig. I juni 1677 brøt en hær under Løvenhjelm opp fra Frederikshald og gikk ned gjennom Bohuslen. Fotfolket besto av de nasjonale regimentene 2. trondhjemske, smålenske, vesterlenske og akershusiske. Noen dager senere ble to fotregimenter under Degenfeld innskipet på en galeiflotilje. Ulrik Fredrik Gyldenløve hadde fått befaling om å ta Marstrand, som hadde en besetning på 400 mann og 200 kanoner under oberst Zinklar.

Gyldenløve ankret opp med galeiflotiljen, men et første angrep på to av skansene den 12. juli mislyktes. Nordmennene ble drevet tilbake med tap av 48 døde og 211 sårede. Neste dag ble det oppført batterier, som tvang svenskene til å forlate en av skansene. Fra skansen kunne Marstrand beskytes, og 19. juli ble det gjort landgang ved selve byen, som ble erobret sammen med enda en skanse. Nå sto bare citadellet Karlsten tilbake. Nordmennene heiste to kanoner opp på en klippe, og kunne dermed skyte hull i citadellets tårn. Kommandanten tilbød seg da å overgi festningen mot fri avmarsj. Dette ble innvilget.

22. juli 1298


Slaget ved Falkirk
Slaget ved Falkirk var et slag i den skotske uavhengighetskrigen. Bakgrunnen var at William Wallace hadde sikret seg kontroll over Skottland med seieren over engelskmennene ved Stirling Bridge i 1297. Kong Edvard I av England var opptatt med krig i Frankrike, og kom ikke tilbake til Skottland før seks måneder etter det engelske nederlaget.

Engelskmennene greide først ikke å tvinge William Wallace til regulær kamp. Skottene brukte den brente jords taktikk og den engelske hæren hadde lav moral og lite mat. Kong Edvard I og hans motvillige hærstyrke tvang likevel Wallaces hærstyrke til et regulært feltslag ved Falkirk. Wallace hadde plassert sine menn på en bakketopp hvor de kunne se utover en liten vik ved navn Westquarter Burn og de hadde Callender Wood i ryggen. Grunnen overfor seg var myrete. Wallace hadde arrangert sine spydsoldater i fire «schiltroner», som var runde, pinnsvinaktige formasjoner omgjerdet av en defensiv vegg av trepåler. Mellom disse hadde Wallace bueskyttere og lette tropper og et kavaleri i reserve.

Den engelske hæren kom til slagmarken i kolonner ledet av tre grupper av riddere. Den midterste enheten sank ned i dyp søle, men trakk seg tilbake til venstre mens den andre enheten sirklet mot høyre for møte den skotske venstre og høyre flanke. De skotske schiltronene sto i mot, men de fleste av bueskytterne og de lette troppene ble drept av de engelske ridderne og kavaleriet. Omtrent på dette tidspunktet deserterte det skotske kavaleriet og ridderne fra slaget.

Da engelskmennene ikke klarte å gjøre framskritt mot de spisse stokkene til de skotske schiltronene med kavaleriet, flyttet Edvard I fram sine bueskyttere og irske leiesoldater. De engelske og irske soldatene greide å påføre skader og forvirring i schiltronene som det engelske kavaleriet kunne utnytte. Til slutt brøt schiltronene sammen og de overlevende fra Wallaces hærstyrke flyktet.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Kjedeantenning i perkusjonsrevolver

  • Kjedeantenning i perkusjonsrevolver

   Det har nesten vært en uskrevet regel at kjedeantenning i perkusjonsrevolvere blir forårsaket av mangel på kulefett foran kulene. Men er dette egentlig årsaken? Denne artikkelen setter fokus på fenomenet kjedeantenning, og baserer seg på omfattende testing.

  Vakre våpen - svart krutt

  Antall visninger: 41770

    

  Vakre våpen er kommet i ny og revidert utgave!
  Tittelen er Skyting med gamle våpen: Fra steinalderbue til svartkruttpatron og kan kjøpes i butikken.

  «Vakre våpen - svart krutt - svartkruttvåpen i krig, jakt og konkurranse» av Øyvind Flatnes er en bok beregnet på den som er interessert i den praktiske bruken av gamle skytevåpen. Denne boka er ment både som en innføring i bruken av gamle våpen og som en håndbok i svartkruttskyting for moderne svartkruttskyttere, både erfarne og nybegynnere. Boka ble kåret til «Årets beste fagbok» av dagbladet.nos lesere i 2005. Klikk her for å bla i boka!  Fra adlibris.no og boktunet.no


  Fra innsiden av Vakre våpen - svart krutt. Du kan se mer av innholdet ved
  å klikke på «Bla i boka» i menyen.

  Boka spenner over et vidt tidsrom: Kruttvåpnene begynte å dukke opp allerede sent i middelalderen og svartkruttet var i allmenn bruk fram til ca. 1900 da det røyksvake kruttet overtok.

  Mens andre våpenbøker stort sett konsentrerer seg om selve våpnene vil du i denne boka få et innblikk i den praktiske funksjonen, bruken og bruksområdet til et vidt spekter av gamle våpen.

  Hvor får jeg kjøpt boka?

  Boka fås kjøpt i bokhandlerne landet over, eller du kan kjøpe den her på svartkrutt.net signert direkte fra forfatteren. Boka er på 190 sider, er i formatet 21 x 27 cm, hardcover med smussomslag og inneholder hundrevis av fargefotografier og tekniske illustrasjoner. ISBN: 8252929400.

  Prisene varierer noe fra nettbutikk til nettbutikk, og du kan få den rimelig dersom du kjøper den på rett sted. Nedenfor er noen eksempler på nettbutikker og priser (pr. 3. mars 2008):